Datum objave: 19. Studeni 2019

TVRĐAVA KULTURE:Članarinama ljubitelja šibenskih tvrđava financirat će se zaštita manje poznatih utvrda

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrđava kulture Šibenik uz pomoć Kluba prijatelja šibenskih tvrđava nastavlja s očuvanjem, zaštitom i prezentacijom spomeničke baštine Šibenika i to u nešto drugačijem izdanju od prijašnjih godina.

Ove godine, Tvrđava kulture, u suradnji sa šibenskim Konzervatorskim odjelom, odlučila je dio sredstava članarina Kluba uložiti u izradu dokumentacije i arheološka istraživanja jedne od tri fortifikacije na području Grada Šibenika o kojima se vrlo malo zna – obrambeni zid u Grebaštici; područje rta Svete Katarine nedaleko Rasline na kojem su postojale obalne kule povezane bedemom; te područje oko crkve sv. Ivana u Vrpolju na kojem u 16. i 17. stoljeću nalazila utvrda čiji su ostaci vidljivi i danas.

Članovi Kluba anketnim će glasovanjem odabrati lokalitet na kojem će potom započeti istraživanja i radovi u vrijednosti nekoliko desetaka tisuća kuna. Planirani završetak radova je u prvim mjesecima 2020. godine, ovisno o vremenskim prilikama. Nakon provedenih istraživanja i obavljenih radova Tvrđava kulture organizirat će obilazak novoistražene lokacije, za zainteresirane članove Kluba.

Trećim izdanjem projekta „Naša baština, naša inspiracija“ napravljen je iskorak iz stare gradske jezgre Šibenika i pažnja usmjerena na manje istraženo, ali bogato spomeničko nasljeđe šireg područja grada. Podsjetimo, članovi Kluba prijatelja su prošlih godina odabrali čišćenje i restauraciju vrijednog gotičkog portala s rijetkim prikazom samostrijelca u Ulici Jurja Barakovića, te gotičkog ugaonog stupa na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene.

Iz kategorije: Kultura