Datum objave: 29. Listopad 2019

Večeras u HNK Šibenik: Predstava u kojoj se likovi vole i to pokazuju

Diana Ferić
Diana Ferić

Hvaljena predstava "Mala Moskva" koja je nastala u koprodukciji kazališta PlayDrama i HNK Split igra večeras na daskama HNK Šibenik, a još imate vremena kupiti ulaznicu i u njoj uživati.

mala moskva 3

Režiju potpisuje Olja Lozica. Igraju: Petra Kovačić Pavlina, Ana Marija Veselčić, Monika Vuco Carev i Nikša Arčanin.

Jedan od nekolicine vodećih suvremenih hrvatskih dramatičara, Tomislav Zajec napisao je svoju novu dramu posebno za kazalište PlayDrama, unaprijed znajući autorsku ekipu buduće predstave, ali i, još važnije, glumačku podjelu pa je Mala Moskva komad precizno iskrojen za mlade splitske glumce koji su ga iznijeli na scenu.

Autor Tomislav Zajec, u svojoj uzbudljivoj i virtuozno ispisanoj studiji odnosa unutar obitelji polazi od Čehovljeve Tri sestre, osmišljavajući likove nalik trima sestrama i njihovu bratu pa od toga razvija originalnu suvremenu dramu, nemilosrdnu u opisu duha vremena, ali istovremeno toplu i punu ljubavi prema vlastitim disfunkcionalnim licima.

Ovo je prvi dramski tekst u kojem se autorovi likovi bez obzira na sve, potpuno neskriveno i iskreno vole te se to ne srame pokazati.

mala moskva 1 1

Mala Moskva fragmentarna je, filmski skrojena dramska forma čija četiri lica nose imena dobro nam poznata iz Čehovljeve drame Tri sestre. No Čehovljevo je djelo Zajecu tek inicijalni poticaj, motivska iskra koja pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom. Čehovljeve nesretnice, naime, očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnom smjeru: iz bijelog svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze.

Iz kategorije: Kultura