Datum objave: 10. Listopad 2019

Emotivno otvaranje izložba fotografija šibenskih "ponistra,portuna i vrata" Jagode Sablić uz puno ljubavi prema Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je ljubav prema svom rodnom Šibeniku opjevala u zbirkama poezije njegovu je ljepotu, koja se očituje u detaljima koje mnogi niti ne zamjećuju - u ponistrama, vratima i portunima njegovih kamenih kuća u povijesnoj jezgri, posljednjih godinu dana bilježila i fotografskim aparatom, a dio fotografija izložila na izložbi pod nazivom "Ponistre, portuni i vrata moga grada" koja je otvorena večeras u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika.

Riječ je o amaterskim fotografijama vrijednost kojih predstavlja upravo ta namjera autorice da svojim sugrađanima predstavi nešto što mnogi od njih niti ne uočavaju ili u tome ne vide ljepotu , u tim ponistrama i portunima, običnima i onima povijesnima, renesansnim, gotičkim, težačkim....od kojim svaki, kako kaže autorica izložbe, priča svoju priču i svjedoče o posebnosti i ljepoti Šibenika. Njihova vrijednost je i u tomu što je u njih utkana autoričina ljubav prema Šibeniku i trud da  i drugima pokaže  ljepotu koja se nalazi u svakom njegovom kutku, kako je primjetio i Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja Grada Šibenika i predjednik Foto kluba Šibenik koji je  napisao osvrt u katalogu izložbe. 

 

 

Da joj je  šibenska baština uvijek na prvom mjestu i u duši Jagoda Sablić je pokazala i time što je u sklopu izložbe postavila i malu scenografiju - dio šibenske kamene kuće, a uz ponistru su dvoje mladih Šibenčana obučeni u šibensku nošnju.

 

Prije službenog otvorenja izložbe Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu umjetnost Gradske knjižnice je podsjetila da je to sedma samostalna izložba Jagode Sablić te da je riječ o svestranoj i aktivnoj kreativki, spisateljici, ilustratorici, autorici lutaka...

 

 

"Jagoda Sablić umjetnica je koja se ne odbija. Kad kod mene u ured razgovor traje minimalno 45 do 60 minuta i jednostavno ne možete ju odbiti, ali iza svega stoji ta ljubav i entuzijazam koji ugrađuje u ono što radi i zbog toga mi u gradskoj upravi podržavano njezine projekte. S obzirom koliko ima fotografija imam osjećaj da je slikala cijeli grad. Siguran sam da će svi koji pogledaju izložbi pronaći niz i njima poznatih detalja, ali i nešto što dosad nisu primijetili. Iako smo izvan vremenskih okvira proslave Dana Grada ovo slobodno možemo uvrstiti u program jer ovom izložbom slavimo Šibenik", kazao je dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić.

 

To je sedma samostalna izložba Jagode Sablić i njezina druga izložba fotografija, koje  je poklonila Šibeniku, ali je autorica na otvorenju bila vidno uzbuđena, kao da joj je prva.

 

"Mnogima idem na živce jer sam aktivna, ali ja jednostavno od djetinjstva imam aparatić u ruci i snimam detalje koje možda neki ne primjećuju. Jednog dana odlučila sam da ovu kamenu ljepotu zabilježim fotografskim aparatom. Išla sam gradom koji je grad s najviše stepenica, grad s četiri kadene i snimala sve te detalje, kamene i drvene. Ostala sam zaprepaštena koliko toga do sada, u svoje 64 godine nisam primjećivala", kazala je autorica.
Potrudila se da to ne bude klasično otvaranje izložbe već emotivno događanje puno Šibenika i ljubavi prema Šibeniku,a nije zaboravila niti sa Šibenčanima podijeliti emocije vezane za ono što ih posljednjih dana zaokuplja, a to je strepnja nad sudbinom nestalog kapetana Dina Miškića. Tako je šibenski pjesnik Dinko Škevin koji je čitao njezine pjesme , pročitao i pjesmu o pustoj kući kapetana s Gorice koji se nije vratio s mora, a Jagoda je dodala da je sigurna da će Šibenik dočekati svog Dina Miškića. Posebno je razgalila svoje Goričane spominjući vrijeme kada je Gorica bila skoro prazna i sada kada je opet puna ljudi, a sve je završilo njezinim recitiranjem nekoliko strofa njezine pjesme "Šibeniče lijepi grade" u kojoj se Šibeniku obraća kao svom djetetu, kao gradu bez kojeg ne bi bilo ni nje. Nije zaboravila spomenuti  zaslužne Šibenčane koji su i na nju puno utjecali - Ivu Livakovića, Ivu Brešana, Milivoja Zenića, Branka Matića koji su i sami bili puni ljubavi prema Šibeniku. 

U glazbenom dijelu programu nastupila je klapa Gimnazijalke i na gitari učenik glazbene škole "I.Lukačić" Fabio Šanić u klasi prof.Filipa Ljubičića.  

Iz kategorije: Kultura