Datum objave: 24. Rujan 2019

Nešto malo drukčije:HNK u Šibeniku otvara sezonu premijerama dviju otkačenih dječjih predstava

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvjema dječjim premijernim predstavama "Uljez u kažiprstu" i "Avantura Brokule i Češnjaka" HNK u Šibeniku otvara ovogodišnju kazališnu sezonu. za njih su inspiraciju dramaturg i autor teksta Ivan Penović te redateljica Marina Pejnović pronašli u kultnoj francuskoj edukativnoj tv seriji "La Vie", a koja je i u Hrvatskoj pod naslovom "Bilo jednom... ljudsko tijelo" bila hit.

 

Uz redateljicu Pejnović i dramaturga Penovića, scenograf je Pietro Boban, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Josip Maršić, autor svjetla Josip Bakula, a inspicijent Sergej Mioč. Glume Franka Klarić i Šime Bubica iz ansambla šibenskog teatra. Uz njih su friško diplomirani Kristijan Šupe i Ana Perković, također šibenskih korijena, te šibenski studenti glume Lucija Alfier i Ante Vukov, koji su također već surađivali sa šibenskim teatrom.

 

Uoči premijera koje će biti održane 28 rujna u 19 sati dana su akteri tih predstava predstavljeni javnosti.

Redateljica Pejnović naglasila je kako su predstave namijenjene djeci od 5 do 10 godina i nastale su prema motivima crtića 'La vie' koji je njen najdraži crtić iz djetinjstva.
" Veselim se što ćemo djeci objasniti procese u tijelu i da smo na teatraliziran i kreativan način iznijeli cijeli niz čudnih likova poput crijevnih resica, mješavine enzima, masne stanice i tako dalje. Nadam se da ćemo djecu zainteresirati za vlastitu biologiju i način na koji funkcioniramo", kazala je redateljica zahvalivši cijeloj postavi koja sudjeluje u realizaciji predstava te koji su u, kako je kazala, duplim probama, kako piše ŠibenikIn.

 

Likovi njezine prve predstave "Uljez u kažiprstu" su Trombociti, Eritrociti, Želučana Kiselina, Mast, Gripa. Mjesto radnje su probavni i krvožilni sustav. I koliko god se čini da je ovakve likove i priče lako prenijeti na film, a teško na kazališne daske, a da sve ne ispadne banalno i puko didaktički, Pejnović ističe kako su ovakvi projekti zapravo njezin domaći teren na kojem se rado i dobro snalazi te su obje predstave nastale u suautorstvu s glumcima.

 

U "Avanturi Brokule i Češnjaka", drugoj predstavi, publika će, pak, pratiti putovanje brokule i češnjaka i otkriti što se događa s hranom koja dospije u ljudsko tijelo. Iako je, čini se, primarni cilj redateljice igra i edukacija, predstave imaju i svoju metaforiku.


Autor teksta i dramaturg kazao je, uz ostalo da su se pokušali pomaknuti malo unaprijed u smislu prezentiranja sadržaja za djecu s obzirom na to da je danas pažnja sve kraća pa smo se odlučili za dvije predstave od pola sata.

 

"Pokušali smo teme, koje imaju dosta edukativan karakter, progurati kroz narative sukladne onome što se djeci danas nudi po televiziji i internetskim medijima", istaknuo je.


Predstava ima i mladog scenografa, Dubrovčanina Pietra Bobana koji je kazao da mu je ovaj projekt zanimljiv jer je trebao napraviti nešto vizualno primamljivo za djecu, a opet da im se ne odvrati pažnja od najbitnijeg, same dramaturgije. 

Iz kategorije: Kultura