Datum objave: 08. Kolovoz 2019

Pripremite se za nove Burnumske ide, 13. kolovoza u rimskom amfiteatru Burnum u NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Devetu godinu zaredom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira Burnumske Ide u jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, na Burnumu. Riječ je o sajamskoj glazbeno-scenskoj manifestaciji kojom oživljava običaje iz vremena starih Rimljana, prije dvije tisuće godina, dok su živjeli i službovali upravo na ovim prostorima.

 

XIII. Burnumske Ide održat će se u utorak, 13. kolovoza u 20 sati, a tema ovogodišnjih Ida jest ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom. Slavni amfiteatar u 21 sat ugostit će Arijanu Čulinu i Mirellu Meić, koje će na ovogodišnjim Idama izvesti kabaret „Varaš ga, ne ostavljaš ga“ da bi nam na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose.

 

U 22 sata će se na pozornicu amfiteatra popeti glazbenik i umjetnik Urban sa svojom Četvorkom, koju čine sjajni glazbenici: gitarist Luka Toman, basist Sandi Bratonja, bubnjar Marco Bradaschia i klavijaturist Saša Markovski. Urbanov vokal, karizmatična pojava i zarazna energija privlače slušatelje različitih profila, tako da će koncert Urbana i Četvorke u Burnumu publici zasigurno predstavljati glazbeni užitak.

 

Glazbeno-scenskom programu prethodit će tradicionalni sajamski dio. Od 20 sati ispred amfiteatra posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, raznih antičkih vještina, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja, odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.

 

Sladokusci će moći kušati i neka od jela s menija rimskoga vojnika u Burnumu. Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između Gradskog muzeja Šibenik, Radija Drniš i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, koji će antička jela spremati prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić.

 

Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum. Pod vedrim kolovoškim nebom svake se godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.


Ulaz je besplatan, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima iz Šibenika, Skradina, Drniša i Knina:

 

18.30 Šibenik (Tržnica) – Baldekin – Vidici (nasuprot trgovine Tommy, kod dječjeg igrališta) – Konjevrate – Drinovci (kod crkve Imena Isusova) – Oklaj – Burnum 4 autobusa
18.30 Šibenik (Tržnica) – Lozovac – Skradin – Dubravice – Burnum 2 autobusa
18.30 Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Oklaj – Burnum 2 autobusa

 

Povratak autobusa s Burnuma planiran je nakon završetka događaja.
 

Iz kategorije: Kultura