Datum objave: 25. Srpanj 2019

Najsvestraniji šibenski intelektualac autor je monografije fotki sa Šibenik Dance Festivala

Diana Ferić
Diana Ferić

Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, kojeg najčešće predstavljamo kao najsvestranijeg šibenskog intelektualca jer se bavi mnogim hobijima od fotografiranja do proizvodnje maslinovog ulja i uzgoja ptica pjevica, još jednom je potvrdio taj epitet. Večeras će biti promovirana monografija njegovih crno - bijelih fotografija snimljenih na proteklim izdanjima Šibenik Dance Festivala, a nosi naziv po muzi Terpsihori, zaštitnici plesne umjetnosti. Promocija je večeras u 22 sata u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 Ta monografija sadržava fotografije koje se snimio prateći nastupe plesnih ansambala na trgu između šibenske katedrale i Gradske vijećnice. Snimio ih je bezbroj u različitim tehnikama, ali se odlučio za crno bijele.

 

 

"Pokret kao nositelj forme plesa najjasnije je vidljiv na crno - bijelim uradcima zbog čega ciklus Terpsihora ne sadrži fotografije u boji. Tako stvoren je ujedno i sustavniji prikaz rada autora Željka Krnčevića kojeg ovaj put upoznajemo kao fotografa svjetla, izričaja, ekspresije i detalja", stoji u predgovoru te monografije koju je izdao Foto klub Šibenik,a uredila ju je Zrinka magazin.

 

Osim plesača i ekspresije pokreta posebnost ove monografije su i detalji kazališne scene te kostimografija.

 

Željko Krnčević se od malena bavi fotografijom, a, kako nam je kazao, snimanje plesa ga posebno privlači zbog toga što objekti nisu statični, nema poziranja. " Inspirira me ta dinamika pokreta koja ne može biti namještena i plesači koje, kada ih uhvatiš u trenutku, na fotografiji postaju skulpture", objašnjava Krnčević.
Monografija je izdana zahvaljujući sponzorima među kojima su Županijska TZ i TZ Grada Šibenika te gradovi i općine u Šibensko - kninskoj županiji, a grafički ju je dizajnirao Ante Filipović Grčić i njegov 2FG studio.  

Iz kategorije: Kultura