Datum objave: 05. Srpanj 2019

Nakon brojnih međunarodnih izložbi Eugen Varzić izlaže u Šibeniku slike naglašenog realizma

Nakon brojnih međunarodnih izložbi Eugen Varzić  izlaže u Šibeniku slike naglašenog realizma
Diana Ferić
Diana Ferić

Samostalna izložba “Ludus” poznatog hrvatskog akademskog umjetnika Eugena Varzića postavljena je u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Autor se predstavlja s 14 slika u tehnici ulja na platnu. Riječ je o portretima i autoportretima većih dimenzija uz četiri rada intimnijeg formata. Na otvorenju izložbe voditeljica Galerije sv. Krševana Antonija Modrušan istaknula je kako je riječ iznimnom umjetniku nevjerojatne kreativnosti, talenta i znalačkog iskustva, te joj je čast i zadovoljstvo što se umjetnik odazvao pozivu za gostovanjem i prezentacijom svog rada u Šibeniku.

 

Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula je kako je riječ o vrlo predanom i kvalitetnom umjetniku koji je nakon dugogodišnjeg kontinuiranog rada, razvoja i ulaganja u sebe i svoje obrazovanje napokon u posljednjih nekoliko godina dočekao i afirmaciju svog rada ne samo na nacionalnoj već i na međunarodnoj razini sudjelujući na mnogim međunarodnim izložbama, ali i na bijenalnim i trijenalnim izložbama u Hrvatskoj.

Švec Španjol je rekla kako Eugen Varzić djeluje u polju naglašenog realizma pri čemu oblikuje portrete i autoportrete koji nisu doslovna interpretacija odabranih modela već njihova fizionomija predstavlja samo fizičko polazište za interpretaciju cijelog dijapazona različitih psihologija, problema, preokupacija, želja i težnji jednog čovjeka, jedne nacije i, u konačnici, čovječanstva. Službeni dio otvorenja završio je riječima samog umjetnika Eugena Varzića koji je istaknuo kako je predivno dočekan u Šibeniku i kako mu je drago što izlaže u ovako posebnom izložbenom prostoru, te se zahvalio organizatorima na pozivu, obitelji na podršci i svim posjetiteljima na dolasku.
Izložba “Ludus” u Galeriji sv. Krševana može se pogledati do 19. srpnja 2019. Riječ je o jednoj u nizu putujućih izložbi kojom Eugen Varzić predstavlja svoj novi ciklus radova. Putujuća izložba je započela u umjetnikovom rodnom Đakovu u sklopu ovogodišnje Noći muzeja, nastavila se izložbom u Zagrebu u svibnju ove godine, tijekom srpnja seli u Šibenik, nakon kojeg putuje u Slavonski Brod, Motovun i završava gostovanjem u Pakracu krajem godine. Postav izložbe se mijenja od izložbe do izložbe ovisno o prostornim mogućnostima galerije i muzeja, no ujedno i stalno nadopunjuje novonastalim radovima koji nastanu u periodu između dvije izložbe.

 

Nakon izlaganja na eminentnim žiriranim bijenalnim i trijenalnim izložbama poput 4. bijenala slikarstva u HDLU, 18. triennala hrvatskog slikarstva Plavi salon u Zadru i 8. hrvatskog triennala akvarela u Slavonskom Brodu, Eugen Varzić se predstavlja samostalnom izložbom u Šibeniku na kojoj posjetitelji mogu pogledati ukupno 14 radova iz ciklusa “Ludus”. Slikarstvo Eugena Varzića obilježeno je kontinuiranim istraživanjem, eksperimentiranjem i razvojem. Nerv koji uvijek propituje, te tjera i gura umjetnika prema naprijed rezultirao je novim radovima objedinjenim pod nazivom Ludus. Ime karakterizira osjećaj prisutan prilikom stvaranja – trenutka unutar kojeg je slikarstvo Eugena Varzića doseglo stupanj kada slikanje postaje užitak, a igra proces u vremenu. Tematsko područje i dalje ostaje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika u formi portreta ili autoportreta, no pristup u obradi motiva i sadržaja se značajno mijenja. Svaka slika postaje slika-koncept, te svojom snagom može stajati samostalno u prostoru, neovisno od drugih djela nastalih u istom periodu. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava.

 

O autoru:
Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno-umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima.
Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Njegov rad je predstavljen na svim relevantnijim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj kao što su Bijenale slikarstva, Trijenale autoportreta, Trijenale slikarstva – Plavi salon i Trijenale akvarela. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola.
Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje.
Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, Hrvatska.
 

Iz kategorije: Kultura