Datum objave: 02. Srpanj 2019

Kineska plesna atrakcija koja osvaja svijet otvorit će ŠDF na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

XieXin Dance Theatre na svečanom će otvorenju Šibenik Dance Festivala pokazati remek djelo, kreaciju njihove osnivačice Xie Xin, predstavu From IN koju odlikuju jedinstvena plesna preciznost i fluidnost. Impresivna čistoća pokreta, specifična za djela ovog ansambla, oduševljava plesnu publiku diljem svijeta, pripćilo su danas iu Plesne udruge Sjene koja je organizator tog festivala.

 

Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutačno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Generacije iskusnih koreografa kao što su koreografi XieXin Dance Theatrea, sada imaju priliku nastupati u inozemstvu i time privući međunarodnu pozornost, a međunarodna je publika jako zainteresirana za novitete kineske suvremene plesne scene. Kao kineska umjetnica mislim da je to velika prilika za nas te da je to što radimo, ključno za budućnost suvremene plesne umjetnosti u Kini”, kazala je Xie Xin uoči dolaska u Europu.
XieXin Dance Theatre prvi će se put hrvatskoj publici predstaviti na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak, 22. srpnja na Tvrđavi svetog Mihovila.

 

Organizatori time potvrđuju da ŠDF ravnopravno staje uz bok velikim europskim plesnim festivalima. Naime, slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu. Nakon toga mu slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu.
„Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre je zauzeo jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela”, istaknula je koreografkinja i plesačica Xie Xin.

 

Za kratku povijest kineskog suvremenog plesa kaže kako se ona može činiti kao nedostatak, ali da je ona ujedno i velika prednost.
„Azijska, a posebno kulturna kapa Kine ima svoju tradiciju i duh. Sve to sačuvano je u sjećanjima naših tijela. Fizička suština i kompleksnost temperamenta plesača – obilježja su koja privlače međunarodnu publiku“, kazala je Xie Xin.
Za predstavu From IN kojom će se njezin ansambl predstaviti hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha. Predstava je to koju kritičari opisuju kao dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta.

„Želim reflektirati, ali i sakriti sve emocije koje želim izraziti djelima. From IN počinje u najvećoj dubini ljudskoga bića i vraća mu njegovu iskonsku prirodu. Jedan od razloga dijeljenja sjećanja s drugim ljudima je susretanje s njima u istom prostoru u isto vrijeme. To stvara posebnu vezu bez koje smo osuđeni na samoću. Predstava From IN razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata“, pojasnila je Xie Xin.
Dodala je da se jako veseli nastupu u Šibeniku te otkrila kako njezini plesači trenutačno naporno vježbaju kako bi hrvatskoj publici prenijeli svaki detalj i emociju kroz savršenstvo precizne kretnje.
 

Iz kategorije: Kultura