Datum objave: 23. Lipanj 2019

Đorđe Balašević i orkestar rasturili sinoć na tvrđavi svetog Mihovila - od stand up komedije do čardaša

Diana Ferić
Diana Ferić

Četiri sata trajao je sinoćnji nastup Đorđa Balaševića na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku, a bio je spoj stand up komedije, pripovijedanja o zgodama iz njegovog djetinjstva i mladosti koje je prekidao na početku rijetkim pjesmama uz odličnu pratnju odličnog pijaniste Saše Dujina da bi pri kraju uz njega na scenu stupili tamburaši s kojima je rasturao izvodeći stare hitove - 'Ringišpil', 'Devojku s čardaš nogama', 'Oliveru', 'Lepu protinu kćeri'. Bio je to spektakl. Publiku su gotovo jedna sat držao na nogama,a posebne simpatije izazvao je njegov relativno novi violinist Mika Jovančić koji se, svirajući popeo i na zidine tvrđave i onda spustio u publiku.  Neopisivo, pružio nam je ekstrakt najčišćih emocija od smijeha do plesa, samo su neki od komentara publike. U svakom slučaju, bio je to koncert za pamćenje!

Poznato je da su ulaznice za taj koncert planule u 15 minuta, a prema onomu što smo od publike čuli nakon koncerta, svaka kuna plaćena za ulaznicu im se isplatila. Ispričao je kako ga je još za bivše Jugoslavije Kardeljeva smrt omela da održi planirani koncert u Šibeniku,a to je bilo prije  40 godina.

Zanimljivo je da je u publici bilo dosta mladih ljudi kojima je puno toga što je Balašević spominjao pričajući dogodovštine iz svog života i svoje obitelji, ali su im se svejedno slatko smijali.

Riječ je o programu  'Kalendar mog djetinjstva', koji je pretočio i u knjigu.

Na početku su ga pozdravili i poklonili mu plišanog zeca "neki novi klinci" i njegovi obožavatelji koji ga prate po koncertima, među njima i članovi HGSS -a.

Večeras će na tvrđavi svetog Mihovila Balašević održati još jedan koncert.
 

Iz kategorije: Kultura