Datum objave: 19. Lipanj 2019

Šibenski učenici oduševili svojim kreacijama od aluminijske folije, žice,otpadnog aluminija...

Šibenski učenici oduševili svojim kreacijama od aluminijske folije, žice,otpadnog aluminija...
Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba kreativnih radova učenika šibenskim osnovnih i srednjih škola pod nazivom " Skulpture u aluminiju" otvorena je danas, 19. lipnja u galeriji Interpretacijskog centra "Civitas Sacra" u Šibeniku , u organizaciji tvrtka Impol - TLM i u suradnji sa šibenskim osnovnim i srednjim školama. Izložene su skulpture, reljefi, slike pa i odjevni predmetu u izradi kojih su korišteni aluminijska folija i otpadni aluminij iz domaćinstva. Učenički radovi zadivili su i likovne pedagoge i opću javnost

 

Izložbu su otvorili Nina Potočnik, voditeljica službe za odnose s javnošću Impol grupe te šibensko - kninski župan Goran Pauk i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić.

Nina Potočnik je izrazila oduševljenje radovima koje su izradili učenici pod mentorstvom svojih nastavnika likovnog jezika.
 

O motivima provedbe takvog projekta u šibenskim školama kazala je: " Projekt smo pokrenuli zbog više razloga. Željeli i na ovaj način privući u lokalnoj zajednici, a prvenstveno među djecom i mladima, pozornost na važnost onoga što radimo, a to je proizvodnja aluminija i proizvoda od aluminija koji je metal sadašnjosti i budućnosti i da djecu već sada potaknemo da se sutra možda odluče školovati za zanimanja koja mi tražimo. Drugo, željeli smo naše učenike educirati o tomu da ih aluminij okružuje u svakodnevnom životu, da je sveprisutan u njihovim domaćinstvima te ih naučiti da ambalaža koja se odbaci nije smeće nego otpad za recikliranje i na kraju, ali ne manje važno, željeli smo pridonijeti razvoju kreativnosti kod djece i mladih. Drago mi je što su ravnatelji i profesori prepoznali vrijednost ovog našeg projekta u kojem smo željeli spojiti aluminij, kao metal sadašnjosti i budućnosti i kreativnost djece i mladih ".

 

U ovaj projekt uključile su se osnovne škole Jurja Dalmatinca, Meterize, Fausta Vrančića, Petra Krešimira IV, Centra Šubićevac, Tina Ujevića, Vidici i Brodarica te Gimnazija "Antuna Vrančića" i Tehnička škola u Šibeniku,a poseban žiri u sastavu Antonija Modrušan ravnateljica Galerije sv. Krševana, Hrvoje Galić, savjetnik za ljudske resurse Impol - TLM -a te Valentino Dražić Celić, voditelj ove galerije izabrao je najuspješnije radove.

 

Prva nagrada pripala je OŠ Petra Krešimira IV za ptici koju su izradili od aluminijske folije, drugo mjesto dijele Gimnazija Antuna Vrančića, OŠ Vidici, OŠ Fausta Vrančića , Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac i OŠ Brodarica , a treću nagradu su osvojile OŠ Jurja Dalmatinca i Tina Ujevića.

 

Antonija Modrušan je istaknula kako je žiri imao jako tešku zadaću jer su svi radovi posebni i zaslužuju da budu nagrađeni.
"Naprosto je zadivljujuće koliko su truda djeca uložila u ove skulpture i druge radove i koliki su kreativnost pokazali. Potvrdilo se još jednom da su aluminijske folije i drugi proizvodi od aluminija zahvalan materijal i u umjetnosti", kazala je.

 

Na svečanosti otvorenja izložbe istaknuto je i to da je Šibenik uz to što je grad kamena i grad aluminija koji je metal sadašnjosti i budućnosti te da su i projekti poput ovog način da se svijest o tome gradi u lokalnoj zajednici, posebno među mladima.
  

Iz kategorije: Kultura