Datum objave: 23. Svibanj 2019

Danas dva kulturna događanja u Šibeniku: Galerija u Galeri i koncert Zrinke Posavec

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjetnici, članovi likovne udruge Grupa 9 i njihovi gosti zauzet će na četiri dana, od 23. do 26. svibnja u Ulici svetog Krševana, kvartu među starijim Šibenčanima poznatom i kao "Galera" i provesti interaktivni projekt otkrivanja stare gradske jezgre, a otvaranje je danas u 19 sati.

"Namjeravamo, ovaj iako u centru, skriveni kvart, "zauzeti" na 4 dana i pretvoriti ga u mjesto susreta, ulicu umjetnika i kreativaca s izložbom na otvorenom, glazbom i tematskim radionicama. Također ćemo za vrijeme trajanja akcije posjetiteljima dijeliti cvijeće (lončarice) i ekološki prihvatljive torbe za kupovinu s logom koje će posjetitelji na radionici oslikavanja tekstila moći i sami dodatno oslikati i ponijeti kao suvenir. Želimo posebno istaknuti da će 25. 05. U 12h u Galeri nastupiti, nagrađivani drniški klarinetista, Roko Radeljak poznat kao autor glazbe za šibensku 'Ledu'", kaže Borko Čelar jedna od organizatora

Sudionici likovnog dijela događanja su mahom akademski obrazovani slikari grafičari dizajneri i pedagozi: Jokić Predrag, Silvija Sunara Čevid, Ante Bergam, Vladimir Mihoković Miha, Kristina Mihoković, Ivana Kovačić Skroza, Ana Polić Pavlinović, Zvonimir Vila, Katarina Urem, Duje Kođoman, Borko Čelar, Zdenka Bilušić, Antonija Modrušan.
Bit će izloženi predmeti iz zbirke Zorana Mikuladnre koje je on prikupio doslovno iz šibenskih konoba i podruma.


Otvaranje tog događanja bit će popraćeno koncertom violončelističkog trija šibenske glazbene škole pod vodstvom profesorice Vanje Bošnjak. Nastupit će: Nina Lucija Petrina, Katarina Mileta i Lovre Tunaković.

 Sat kasnije, u 20 sati, u HNK u Šibeniku pjevačica Zrinka Posavec te Kristina Igrec, klavir, Mario Igrec, gitara, Borna Šercar, udaraljke i Goran Delač, kontrabas na koncertu nazvanom "Gradovi i sela". Ulaz je slobodan.


Zrinka Posavec je iznimno talentirana pjevačica, kantautorica, pjesnikinja, profesorica, glazbena pedagoginja a ponekad i stand up komičarka, budući da su njeni koncerti prožeti najljepšim pjesmama, melodijama i stihovima no i zanimljivim iskustvima koje glazbenica dijeli s publikom, uz koja se redovito svi nasmiju. Nakon njenih koncerata publika izlazi s osmjehom na licu, ispunjeni najljepšim glazbenim trenucima. Ova autorica muzici pristupa iz duše, strasno, izvodeći one skladbe kroz koje može najbolje ispričati samu sebe, a tako dotaknuti i one koji je slušaju.

 

Na repertoaru će se, u četvrtak 23. svibnja od 20 sati, tako naći tople starogradske pjesme koje pripadaju Panoniji, pjesme iz Međimurja, Dalmacije i njezine Slavonije poput „O jesenske duge noći“, naći će se autorske skladbe „Za tebe“, „Ako želiš moje srce“ no i neke od najpoznatijih pjesama sevdaha poput „Kad ja pojdoh na Bentbašu“. Uz sve to, Zrinka će prisutnima predstaviti i neke pjesme iz svoje zbirke poezije „Soba za buđenje“. Na pozornici HNK u Šibeniku Zrinki će se pridružiti vrsni glazbenici okupljeni u ansambl: Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru, Mario Igrec na gitari, Borna Šercar na udaraljkama i Goran Delač na kontrabasu.

 

Nakon dva iznimna albuma, brojnih koncerata po Hrvatskoj i svijetu, nakon mnogobrojnih glazbenih pozornica, Zrinka Posavec dolazi i Šibeniku pokloniti sve melodije koje joj duša skuplja godinama. 

Iz kategorije: Kultura