Datum objave: 11. Svibanj 2019

59. MDF uvodi online upise u dječje radionice, a otvorit će ga poljsko kazalište s predstavom 'Knjiga o džungli'

Šibenik News
Šibenik News

Festivalsko vijeće koje se sastalo u petak, 10. svibnja, potvrdilo je program 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji će se održati od 15. do 29. lipnja ove godine. Program je danas u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku predstavio ravnatelj šibenskog teatra i prvi čovjek Festivala, Jakov Bilić.


Mnoštvo je zanimljivosti koji će obilježiti ovogodišnje izdanje Festivala djeteta koji gotovo šest desetljeća uveseljava generacije i generacije djece iz cijele Hrvatske, ali i svijeta. Ovogodišnji festival na ljetnoj pozornici smještenoj ispred UNESCO-va spomenika, katedrale svetog Jakova, nakon poduže pauze, otvorit će gostujuće kazalište iz Poljske, Teatr Baj Pomorski iz Toruna s predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga – 'Knjiga o džungli'.


'Riječ je o naslovu koji je dobar i poznat, a sama predstava je atraktivna za djecu. Jezična barijera neće biti problem jer će u predstaviti biti narator, a tu je i životinjski jezik lako razumljiv svima', kazao je ravnatelj Bilić, dodajući da će Festival zatvoriti Zagrebačko kazalište mladih s predstavom 'Djevojčica koja je previše čitala' koju je okarakterizirao kao svojevrsnu parodiju na nagrađivani mjuzikl nastao u produkciji šibenskog HNK-a, 'Matildu'.


Tijekom dva tjedna na ulicama i trgovima Krešimirovog grada izmjenjivat će se kazališni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja – Mađarske, Rumunjske, Belgije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske. Na kazališne pozornice vraćaju se glavni likovi najpoznatijih svjetskih priča poput Pepeljuge, Pinocchia, Ivica i Marica Vuka i sedam kozlića, Kralja lavova, a oživit će i autor basni, La Fontaine.


Stiže hollywoodska franšiza, predstava Madagaskar nastala prema istoimenom svjetskom kinu hitu! ‘Tendencija je da u budućnosti imamo naslove koji su jaki i popularni, ali imaju i umjetničku vrijednost. Naravno, financije su i dalje te koje diktiraju tempo’, potvrdio je Bilić.


U službenom programu Festivala očekuje se 28 predstava s ukupno 52 izvedbe. Radionički program boji 41 dječju radionicu te jednu za odgojiteljice, odnosno odgojiteljice. Radionice će voditi i međunarodni umjetnici poput gostiju iz Japana, Italije te Crne Gore, a bit će inkluzivna plesna radionica i radionica yoge za djecu te JUPI beba – Moj prvi MDF za mame i bebe. 'Novost ove godine je online upis u radionice. Roditelji koji budu htjeli upisati dijete u radionice to će moći napraviti putem Interneta, ali ćemo isto tako ostaviti mogućnost osobnog upisa u Kazalištu u popodnevnim satima. Imali smo prigovore roditelja djece koja žive izvan Šibenika, a koji bi djecu poslali bakama i djedovima za vrijeme festivala, da ne stignu upisati dijete pa to ove godine ispravljamo', priznao je ravnatelj.


Od noviteta valja pohvaliti povratak Večeri folklora dječjih KUD-ova za što je zaslužan umjetnički suradnik, etnomuzikolog Joško Čaleta, a koji će okupiti 130 mališana. U program je uvršten i koncert 'Djeca pjevaju Arsena'. 'Dječji zborovi Cvrčak i Zdravo maleni iz Šibenika i Music Talent iz Splita pjevat će Arsenova pjesme, dok će njegove pjesme za odrasle pjevati Gabi Novak i Matija Dedić koji je naš ovogodišnji umjetnički suradnik u glazbenom programu', istaknuo je Bilić.
Filmski program na Gorici obogaćen je filmskom premijerom 'Moj dida je pao s Marsa'


I ove godine festivalske zastavice, djelo dječjih ruku, krasit će povijesnu jezgru Šibenika koja će tijekom dva tjedna biti centar dječje kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva za djecu. 'Umjesto 'Evo i mene na festivalu', od ove godine taj se program zove 'Kad se male ruke slože'.


Vraća se i Noćni program za roditelje, uspostavljena je suradnja s Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku koja neće prestati s krajem ovogodišnjeg MDF-a.
Ovogodišnji program stao je u 2,2 milijuna kuna, a kvalitetom odgovara rastu Festivala djeteta – najstarijeg festivala takve vrste u svijetu, koji su podržali i Grad Šibenik i Ministarstvo kulture.

59. međunarodni dječji festival Šibenik – Hrvatska održava se pod visokim
pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović

 

Iz kategorije: Kultura