Datum objave: 01. Svibanj 2019

Predstavu "Kako je počeo rat na mom otoku" gledatelji ocijenili najboljom na Marulićevim danima

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavu "Kako je počeo rat na mom otoku", s prosječnom ocjenom 4,72 publika je proglasila najboljom predstavom 29. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani. dodjelom nagrada, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, zatvoren 29. Festival hrvatske drame Marulićevi dani.

"Naoko jednostavnim glumačkim alatima redefiniraju se slojevi smisla i besmisla povijesnoga trenutka koji je odredio i naše trajanje. S vremenskim se odmakom rat čini apsurdnim i bizarnim, što je potencirano nadahnutom i angažiranom glumom dvaju ansambala, šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta i Zagrebačkog dramskog kazališta „Gavella“, što se kohezijski vrlo dobro nadopunjuju, a predstava se odigrava u oba grada, pred rasprodanim gledalištem. Inzularna dalmatinska atmosfera izoliranosti posebnostima se idioma komedijski dodatno pojačava, uz duhovita prostorna redateljska rješenja", kaže Mira Muhoberac, izbornica 29. Marulićevih dana.


"Kako je počeo rat na mom otoku", film Vinka Brešana, nastao 1996. Uspio je progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja. A sada je "Otok" oživio i u kazalištu, u koprodukciji dvaju teatara - GDK "Gavella" i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine.

 

U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić. U predstavi sudjeluju i Dora Arar, Ivano Beganović, Dag Vajdić, Klapa "Adriaticum", Denis Borna Bumbak, Anđelo Babačić i Jere Svračak.

 

Iz kategorije: Kultura