Datum objave: 16. Travanj 2019

Glazbena festivalska pozornica Martinska predstavljena jučer u Zagrebu, a večeras će u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedinstvena nova festivalska lokacija, Martinska u Šibeniku, na kojoj će se ovoga ljeta održati šest različitih festival predstavljena je jučer u Zagrebu, u organizaciji Pozitivanog ritma koji je uz niz partnera, suradnika i gostiju najavio bogatu ljetnu festivalsku sezonu 2019., a u ime U ime grada Šibenika medijima se obratio dogradonačelnik Paško Rakić.

Konferencija za novinare o istoj temi bit će večeras održana u Šibeniku.

 

„Ponosni smo što će Šibenik ove godine, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice, ugostiti brojne festivale te predstaviti još jednu od svojih prirodnih ljepota – Martinsku, koja s pripadajućim kampom i kupalištem, postaje jedinstvena glazbena scena sa spektakularnim pogledom na Krešimirov grad. Ljeto u Šibeniku obilježit će tako i bogata ponuda događanja alternativnih glazbenih žanrova, uključujući i elektronsku glazbu, pa će se Šibenik po prvi puta naći u ulozi domaćina najdugovječnijeg hrvatskog festivala Seasplash. Upravo zahvaljujući promišljenom i sustavnom ulaganju u obogaćivanje kulturne i turističke ponude, Šibenik ostvaruje kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju iz cijelog svijeta, a dodatno pozicioniranje Grada kao jedinstvene festivalske destinacije pridonijet će međunarodnoj promociji Šibenika te ga svrstati na kartu ljetnih top destinacija“, rekao je Paško Rakić.

Festivali koji će se uz Seasplash održati na Martinskoj su Regius, Seasplash, Membrain, Nox, Kanal i Blast festival, a uz to i uvertira u TLM festival - TLM Festival Warm Up.

“9. Regius festival otvara festivalsku sezonu na Martinskoj 12. srpnja, te će ugostiti stilski i žanrovski šaroliki line up - za sada su tu Sajsi MC, Marin Ivanović Stoka, Cold Snap, Piknik Park - Linkin Park Tribute Band, Dreger Rofellos i Babilonska.” , rekao je organizator Igor Bergam i ujedno najavio i festival Membrain. Za njega dodaje: “U četiri dana programa na tri bine nastupit će preko 80 DJ-a iz Europe, Hrvatske, regije i svijeta a predvode ih imena kao što su DLR, Loxy i Pessimist. Oni i svi drugi će publici donijeti najaktualnije trendove DnB-a, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bass-a i subžanrova, te time zbližiti kulture i ljubitelje bass glazbe putem bogatog kulturnog, edukativnog i ugostiteljskog programa.”

Ines Rakočević iz Pozitivnog ritma predstavila je još jednu veliku vijest Seasplash festivala, uz već znanu promjenu lokacije, i ovogodišnje izdanje na Martinskoj. Naime, po prvi put Seasplash festival će biti otvoren koncertom i to u srijedu 17. srpnja, dan prije početka festivala, na prekrasnoj tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. “Uz novu lokaciju na Martinskoj, dva vala najavljenih izvođača na čelu s Dub Pistolsima, Lee Scratch Perryjem i Scientistom te trećim u iščekivanju, ove godine festival će po prvu puta biti otvoren koncertom na posebnoj lokaciji. Na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku nastupit će koncertna atrakcija i grupa koja je utemeljila jazz-ska žanr, New York Ska-Jazz Ensemble, uz poznati domaći roots reggae bend iz Zagreba, Brain Holidays, kao i legendarni dvojac Bass Culture Sound System.”

Petra Maleš iz udruge Oksid predstavila je TLM Festival Warm Up koji je uvertira u peto izdanje TLM (Too Loud Music) festivala koji se održava u Šibeniku. “Na tragu širenja i suradnje odlučili smo napraviti zagrijavanje za festival 25. srpnja na lokaciji plaže Martinska” , kaže Petra. Kanal Fest koji ugošćuje isključivo punk bendove, a organizira ga Udruga Liješnjaci predstavila je Gloria Bralić: “Festival će se održati 26. i 27. srpnja na Martinskoj. Što se tiče ovogodišnjih bendova, pregovori su još uvijek u tijeku, stoga ih nećemo još otkriti, no pratite nas na Facebooku jer uskoro objavljujemo prva imena.”

Tonko Mikulandra najavio je NOX festival koji zauzima Martinsku od 2. do 4. kolovoza. “U vrhuncu ljetne sezone, u prvom vikendu kolovoza na Martinskoj će na dva stagea tijekom dva dana nastupiti brojni inozemni, regionalni i domaći izvođači elektroničke glazbe od kojih su za sada najavljeni Juan Atkins, Red Axes, Petar Dundov, Coeus, Dj Jock i Lawrence Klein.” rekao je Tonko.

Hrvatsku DJ scenu na Martinsku ovo ljeto dovodi Blast Fest koji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj novoj festivalskoj lokaciji od 16. do 18. kolovoza. Jedan od organizatora Lovro Vudrag izjavio je: “Cilj Blasta je da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja, šire pozitivnu energiju te tako zaokruže samu svrhu postojanja Blasta. Festival se održava bez naplate ulaznica odnosno na principu slobodnih donacija.”
 

FOTO:Josip Bonolić

 

Iz kategorije: Kultura