Datum objave: 01. Travanj 2019

U Kistanjama promoviran roman o blaženom kardinalu Stepincu autora Marlona Macanovića

U Kistanjama promoviran roman o blaženom kardinalu Stepincu autora  Marlona Macanovića
Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga magistra prava Marlona Macanovića "Viktor, Kardinalova pobjeda predstavljena je u vijećnici Općine Kistanje. Riječ je o roman o životu kardinala Alojzija Stepinca. Knjigu su predstavlili Don Ivan Perković , župnik župe Prikazanja Bl. Djevice Marije iz Kistanja i Roko Antić ,donačelnik općine Kistanje, a nastupili su i članovi klape Zvono iz Kistanja.

 

U svjetlu činjenica da su prošle godine proslavljene dvije velike obljetnice vezane za blaženog kardinala Stepinca, 120. godišnjicu rođenja i 20. godišnjicu beatifikacije autor je u tome pronašao motiv za pisanje knjige. Dodatni razlog, kako je kazao, bio je to što je svete uspomena na bl. Stepinac predmet autorova vjerničkog divljenja oduvijek, ali i stručno-znanstvenog interesa. Knjiga ima 232 stranice i strukturirana je u tri djela i to Brezarić,1898.-Zagreb,1945; Zagreb, 1946.-Lepoglava, 5. 12. 1951.; Krašić, 5. 12. 1951.-Krašić, 10. 2. 1960. te Epilog u kojem se pojašnjavaju zbivanja iza kardinalove smrti i tijek kauze za proglašenje svetim, uz navođenje dodatnih podataka o bl. dr. Ivanu Merzu, Službenici Božjoj Marici Stanković, Sluzi Božjemu fra Aleksi Benigaru, Sluzi Božjemu Franji Kuhariću te velečasnom Josipu Vranekoviću.
"Svetački lik Alojzija Stepinca nam ukazuje na poželjni smjer djelovanja i držanja prema ovozemaljskim stvarnostima. Trebaju nam vodeći ljudi na svim razinama koji će imati odlike njegova karaktera, a koji je svojom nepomućenom vjerom i neugaslom nadom, utjecao na mnoge svjedočeći evanđeoske istine u punini. Ukratko rečeno, treba nam Stepinčeva Hrvatska", istaknuo je autor.

 

Marlon Macanović je suprug i otac četvero djece. Magistar je prava s bogatim radnim iskustvom u državnom (MUP RH, Arheološki muzej u Splitu, Ured državne uprave, Brodosplit-Brodogradilište) i privatnom sektoru (Volkov, Megaplakat i Poljud vile). Član je Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Splitsko-dalmatinske županije. Autor je i 40 znanstvenih i stručnih radova objavljenih u relevantnim časopisima Zbornik Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zbornik Veleučilišta u Šibeniku, Crkva u svijetu te knjige: „Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost – Motivacijski pravni priručnik“.
 

Iz kategorije: Kultura