Datum objave: 26. Ožujak 2019

Inspiriran mirtom mladi Šibenčanin otvara večeras izložbu cvjetnih instalacija pod nazivom "Šibenski stari cvit"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljivu izložbu pod nazivom "Šibenski stari cvit" otvorit će večeras u Šibeniku, u Gradskoj knjižnici osebujni mladi Šibenčanin Luka Čular, umjetničkog imena Villazon koji spaja ljubav prema cvijeću i glazbi.

"Prije nekoliko mjeseci otišao sam kod gospođe Zdenke Bilušić, voditeljice Centra za vizualnu kulturu šibenske knjižnice i predložio joj da u tom prostoru postavim svoju izložbu što je ona odmah prihvatila. Bio sam u šoku i nevjerici i sam sam sebe štipao po obrazima da se uvjerim da je to java, a ne san. Trebalo mi je mjesec i pol dana da smislim naziv te izložbe koja se sastoji i od glazbenog dijela. Trebalo je odabrati i pravi datum jer ovoj izložbi cvjetnih instalacija priliči upravo proljeće. Smišljajući naziv lutao sam našim kalama i butama i naišao na otrgnutu Pitosporu ili kako mi u Šibeniku kažemo mirte. I tada mi sine da će se izložba zvati Šibenski stari cvit.  Tako sam krenuo istraživati, tražiti odgovarajuće predmete i svašta nešto i skicirati  kako će što izgledati. Ova izložba nije izložba cvjetnih aranžmana nego cvjetnih instalacija,   naoko jednostavih, ali jako slikovitih. Izrađene su s ljubavlju prema mom gradu i u nju su utkani sreća i radost mog života", opisao nam je Luka kako je izložba nastala.

 

U glazbenom dijelu nastupit će mješoviti pjevački zbor Lira iz Vodica pod dirigentskom palicom profesora Borne Ercega. Izložba se otvara u 19 sati.

 

Luka odavno već govori o tomu kako glazba i cvijeće u njegovom svijetu idu i moraju ići zajedno.

Da se bavi cvijećem inspirirala ga je njegova nastavnica u Strukovnoj školi, šibenska floristica Vinka Karađole Cvita, a u glazbi je samouk. Poznat je po svom bariton visokih tonova koji se ponekad zvuči kao alt, a koji često dolazi iz njegovog doma na Starom pazaru dok vježba ili nešto drugo radi, uvijek uz operne arije.


„Mislim da u životu ništa nije slučajno pa ni moj odabir cvjećarstva za poziva. Kao dijete sam se najčešće igrao na ulici, a kako živim na Starom pazaru stalno sam svraćao u Vinkin atelje koji je bio u blizini. Dok su se drugi igrali loptom i skakali po ulici mene je privuklo cvijeće. i vjenčanice i njezinoj cvjećarnici. Uvijek sam gledao te cvjetne aranžmane i zanimalo me što se u njima krije. Cvita je to odmah primijetila i kazala je kako ću jednog dana biti kao ona. Kad sam upisao to usmjerenje jednostavno me začaralo. Bio sam jedan od rijetkim muškaraca u tome, ali to me ne smeta. Smatram da muškarci moraju imati i pokazivati i tu nježniju stranu u kojoj svijeće može puno toga reći“, ističe Luka.

Pjevati je počeo kao dijete i to najprije u zboru Cvrčak pa onda u zboru „Zdravo maleni“ da bi kao tinejdžer otišao u „Penzionere“, a onda u „Kolo“. Uz to pjeva u zboru crkve svetog Frane koji vodi Branko Lovrić Caparin i koji mu puno pomaže svojim savjetima. Borna Erceg ga lani se uključio u vodički zbor „Lira“ koji vodi Borna Erceg.
 

Iz kategorije: Kultura