Datum objave: 09. Ožujak 2019

Krležina Leda na daskama HNK Šibenik zadovoljila šibensku publiku i kritiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Krležina Leda, nazvana po Ledi iz grčke mitologije koju je Zeus zaveo u liku Labuda, premijerno je prikazana večeras u HNK Šibenik i prva je predstava koju u ovoj godini i u mandatu novog ravnatelja Jakova Bilića postavilo to kazalište u koprodukciji sa zagrebačkom Gavellom s kojom su već surađivali na predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku".
 

Redatelj i scenograf predstave je Boris Svrtan koji glumi i lik Klanfara, a uz njega su u glumačkom ansamblu i Luka Dragić (Urban), Franka Klarić (Klara), Ivan Jončić (Aurel, slikar trulih naranči), Ivana Gulin (Melita), i Oriana Kunčić (sluškinja i noćna dama). Kostimografiju koja je odlično dočarala doba u kojem se radnja odvija potpisuje Sara Lovrić Caparin, a glazbu Roko Radeljak koji se pojavljuje na sceni sa saksofonom i klarinetom. Riječ je istodobno o komediji i tragediji, komornoj, salonskoj predstavi sa skromnom, ali funkcionalnom scenografijom koju potpuno nose glumci u čemu su se neki bolje, a neki malo lošije snašli no publika je bila uglavnom zadovoljna što je posebno značajno jer riječ je o Krleži koji je dosta težak i o predstavi na kakvu Šibenčani baš nisu navikli. Taj tik teatra im se svidio.

Iako je taj tekst Krleža napisao 1929. godine , aktualan je po mnogo čemu i danas od lika primitivnog Klanfara koji je klasični satrap i agresivac, što dočarava stalno snažno lupanje vrata dok prolazi stanom, do ženskih likova Melite i Klare koje su neslobodne i zlostavljene jer su ekonomski zavisne ili pak umjetnika viteza Urbana koji u svojoj zemlji ne može živjeti od svog umjetničkog rada već je mora napustiti.

U tom ljubavnom peterokutu Urban, Klara, Melita, Aurel, Klanfar toliko živo i bitno utječu jedni na druge da postaju paradigma svih odnosa koji su među ljudima uopće mogući u ovoj kratkoj životnoj igri koju je Krleža naknadno označio kao komediju jedne karnevalske noći iako se ne možemo oteti dojmu da se šibenska publika zapravo smijala na krivim, banalnim mjestima.
 

Iz kategorije: Kultura