Datum objave: 05. Veljača 2019

Senzacionalno otkriće kod Knina:Pronađeni ostatci jedinog obrambenog sustava u Županiji iz novog vijeka

Diana Ferić
Diana Ferić

Senzacija u Vrbniku kod Knina gdje su arheolozi otkrili ostatke znanosti do sada nepoznate austrijske tvrđave.

"Na postojanje u znanosti posve nepoznate tvrđave u Vrbniku kod Knina upozorio nas je prof. dr. Hrvoje Kekez s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkom državnom arhivu, našao na nacrte tvrđave u Vrbniku. Austrijska tvrđava u Vrbniku odlično se vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća i avionskoj snimci tog područja iz 1968. godine. S kolegom dr. sc. Markom Sinobadom obišao sam ostatke tvrđave. Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana", priopćio nam je dr.sc. Ivo Glavaš iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

Tvrđava je u obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika koji su bili smješteni u tvrđavi.

"Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više kazati o prostorima unutar nje. Riječ je o jedinoj austrijskoj tvrđavi u Šibensko- kninskoj županiji. Ovo je bez svake sumnje najznačajnije povijesno i arheološko otkriće nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske.
Austrijska vojska je tvrđavu Vrbnik po svoj prilici sagradila u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godina i otada je pala u zaborav.

Tvrđava Vrbnik je sagrađena kako bi štitila južni prilaz Kninu na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen.
 

Iz kategorije: Kultura