Datum objave: 03. Veljača 2019

Šibenčanin Gvozden Benat u društvu poznatih Šibenčana otvorio svoju izložbu u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Rođeni Šibenčanin sa zagrebačkog adresom Gvozden Benat otvorio je u prostoru Društva Šibenčana u Zagrebu izložbu svojih osebujnih radova - posebno oslikanih odbačenih predmeta poput škura, prozora, lonaca ili kako ju je sam najavio: "Nepomirljiv diletant, Šibenčanin sa zagrebačkom adresom promovira svoju izložbu objekata iz dalmatinskog kraja". Jedan od ciklusa radova zove se "Za guzicu na forticu".

Na otvaranju izložbe bilo je 60 -ak posjetitelja uglavnom Šibenčanki i Šibenčana i prijatelja Gvozdena Benata. Među njima bili su Ivo Pattiera sa suprugom Mirjanom, Zoran Škugor, Branko Bogdan, Vendi Rogulić te poznata operna pjevačica sadra bagarić i njezin suprug Darko Domitrović..

 

"Prije nekoliko godina u kući moje supruge u Dramlju kod Crikvenice, gdje ljetujemo, čistio sam jednu prostoriju natrpanu stvarima koje su jednom trebale poslužiti, a zapravo su samo smetale i skupljale prašinu. Izbacio sam hrpu starih stvari, među njima i desetak starih teća. Kad sam sve očistio, vidio sam da je to idealan kutak za malu konobu, mjesto za druženje. I onda sam počeo skupljati stvari: stare pegle, fotografije, samare, demižane, bačve… pa mi je žena na kraju rekla da sam jedno smeće izbacio, a donio drugo! Onda mi je susjed i donio svoje stare teće, jer da ću ja s njima svakako znati nešto napraviti kad sam već tako lijepo uredio konobu. Prevrtao sam ih kasnije po rukama i razmišljao "kad bi teća pričat znala", ispričao je Gvozden Benat za Slobodnu Dalmaciju, nakon što je otvorio izložbu svojih radova u rodnom Šibeniku

 

Benat je išao u gimnaziju s aktualnim šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem i uglednom modnom dizajnericom Loredanom Bahorić. Ipak, gimnaziju nije završio, nego trgovačku školu, jer "nije previše volio knjigu". Prvo zaposlenje u prodavaonici štofova donio mu je i prvi nadimak – Štofić. Kad je kasnije postao poslovođa u tada prestižnoj NIK-ovoj trgovini muškom konfekcijom, prozvali su ga Tarac. Tu je počeo uređivati izloge, što nije prošlo nezamijećeno, a ta aranžersko-dizajnerska vještina donijela mu je kasnije posao u Zagrebu.

 

Otvoren za promjene i novine, Benat je neko vrijeme s uspjehom dizajnirao i izrađivao kožnate pojaseve, a kad je početkom rata taj posao propao, novi početak donio mu je susret s poznatim šibenskim ugostiteljem Nevenom Ivićem, koji je u Zagrebu pokrenuo jednu od prvih catering tvrtki. Davno iskustvo u spravljanju tatarskih bifteka i flambiranju palačinki te posluživanju gostiju, čemu ga je podučio legendarni vodički ugostitelj Šime Brunac, itekako mu je dobro došlo.

"Volio sam organizirati catering. Radio sam za sve predsjednike Hrvatske – od Tuđmana, Mesića, Josipovića do Kolinde Grabar-Kitarović, za veleposlanike, pjevače, glumce, sportaše… Imam dragu uspomenu sa Stingom kad je imao koncert u "Lisinskom", gdje sam za njega aranžirao i složio stol za okrepu u pauzi, radio sam za U2, proslavu 50 godina umjetničkog rada i 70 godina života Arsena Dedića, svadbu Ivice Kostelića i Tarika Filipovića… Radio sam na eventu Sky Dreams, gdje gosti sjede na platformi obješenoj u zraku na kranu, 50-ak metara od zemlje!", objavljeno je u Slobodnoj Dalmaciji prije godinu dana u tekstu o njemu.


 

Iz kategorije: Kultura