Datum objave: 27. Prosinac 2018

Pretpremijera Brešanovog filma "Koja je ovo država" večeras u Cinestaru u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što smo imali priliku vidjeti navodno srpsko kulturno umjetničko društvo Vuk Karadžić koji plešu kolo i pjesmom slave pokojnog predsjednika Tuđmana, a o kojoj se povela rasprava i van granica Republike Hrvatske te nakon toga konferenciju za medije koja se održala u Kulmerovim dvorima i posljednje scene u kojima se otkopava grob predsjednika Tuđmana, a potom i Slobodana Miloševića, napokon ćemo imati priliku vidjeti o čemu se radi u novoj komediji Vinka Brešana, Koja je ovo država u šibenskom Cinestaru.

Šibenske projekcije nove Brešanove komedije održat će se od danas, 27.12. u Cinestaru, a kako ekipa filma mjesecima drži radnju u tajnosti, za filmom vlada do sada neviđena zainteresiranost.

Matišićev scenarij pun je originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati. Priča je duboko naša, no likovi i situacije toliko su univerzalne i neočekivane, da bi ovaj film mogao postati i naš najjači filmski izvozni proizvod u europskim i svjetskim kinima. Scenarist Mate Matišić, dugogodišnji Brešanov suradnik na nizu projekata, a smatra da je "Koja je to država" njegov najbolji filmski scenarij dosad. "To mi je i Vinkov najbolji film, u ovoj narativnoj strukturi vjerojatno je njegov najkompleksniji film", ocijenio je. 'Veselimo se premijeri u mojoj Dalmaciji, a do premijere, radnja filma će ostati tajna.' istaknuo je redatelj Brešan.

Radnju filma vam možda ne možemo otkriti, ali popis glumaca možemo, tako se u filmu pojavljuju Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Goran Grgić, Sebastian Cavazza, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Iva Mihalić, Alma Prica, Vedran Mlikota i brojni drugi…..

Sama priprema za realizaciju filma trajala je oko dvije godine, a u projektu bilo je angažirano više od 300 ljudi. Sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, a faza postprodukcije u Varšavi, gdje se radila obrada tona, kolor-korekcija i specijalni efekti. Film je sniman između ostalog i u zgradi Vlade Republike Hrvatske te u kaznionici Lepoglava.

Uz Interfilm, producirali su ga Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film te poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.
 

Iz kategorije: Kultura