Datum objave: 23. Studeni 2018

Mlada šibenska udruga RatCat pokupila najviše ovogodišnjih priznanja za elektroničku glazbu Ambasador

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak pet “Ambasadora”, nagrada koje se po treći put dodjeljuju najboljima na hrvatskoj sceni elektroničke glazbe osvojila je šibenska Udruge RatCat koja okuplja zaljubljenike u elektronsku I plesnu glazbu. Te su im nagrade uručene sinoć na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru Travno u Zagrebu dobila. RatCat udruga je ujedno i ona koja je uzela najviše priznanja i to za Kolektiv godine, Koncept godine (The Cave), Novu klupsku večer (Opposite), Udrugu (u suradnji s GU Nota), te je baš njihov Lawrence Klein osvojio i 3. mjesto za DJ-a godine po glasovima publike.

Nagrada za concept godine odnosi se na dva odlična partyja, kojie su prošlog ljeta organizirala na ulazu u špilju u kompleksu bivše vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku čime su očito impresionirali zaljubljenike u elektronsku glazbu.

U kategoriji najbolje nove klupske večeri 'Ambasador' je također došao u Šibenik, i to za večer 'Opposite', na kojoj šibenski DJ Lawrence Klein ugošćuje poznate DJ-e iz cijelog svijeta. Ove godine na 'Opposite' su nastupali i čuveni Petar Dundov te američki DJ Brian Cid.

Lawrence Klein (Lovre Kanjer), osvojio je i treće mjesto u kategoriji hrvatskog DJ-a godine.

Ekipa iz RatCat-a zajedno s prijateljima iz Udruge Nota dobili su 'Ambasadora' za razvoj i promicanje scene.

 

 

Uz njih „Ambasadora“ je dobio i šibenski Project Vojarna i to za najbolji open air party, a tu je i poznati glazbeni promotor Vedran Meniga, čiji je label PDV Records dobio nagradu za hrvatsku etiketu godine.

Sarajevski dvojac After Affair, koji će upravo u organizaciji udruge RatCCat nastupiti na dočeku nove 2019. godine u Šibeniku nagrađen je u kategoriji regionalnih DJ-a godine.

„ Nagrade koje smo dobili su lijep uspjeh za zaljubljenike u elektronsku glazbu koja se u Šibeniku okupila tek prije godinu dana, a svoj prvi rođendan proslavit će 8. prosinca u novootvorenom 'Muzeju' u klubu Azimut, uz Lovru Kanjera i njegovog gosta DJ Boga. Daleko najdraža nam je nagrada za kolektiv godine, jer da nismo radili skupa ne bi bilo ni Kuglane, pećine, tunela, muzeja u Azimutu“, poručuje ekipa iz RatCat-a.

Na trećoj dodjeli nagrada „Ambasador“ sudjelovalo je 250 umjetnika iz domaće i regionalne elektroničke glazbene industrije, a uručena su zajednička priznanja publike i struke u 25 kategorija.


Nagradu za Najbolji Open Air festival odnio je na Zrće smješteni Sonus, aTrogirski Moondance festival okrunio se u dvije festivalske kategorije kao Najbolji boutique festival i Najbolji festival domaćeg promotora. Najboljim klubom proglašena je riječka Crkva. Kao Klupska večer godine slavio je FutureScope, dok za Podcast/radijsku emisiju titulu odnosi Top DJ Room.


AMBASADOR je rođen kako bi odao zasluženo priznanje najboljima, ali i kao platforma koja potiče nove projekte, programe, izvođače i kreativce pa je tako za Najbolji novi festival nagrađen Lastovo U Zvijezdama, Najbolja nova klupska večer je svježi RatCat Opposite, dok je Mladim DJ-om godine proglašen Kornet kojem je partner projekta HDS-ZAMP uručio besplatnu jednogodišnju DJ licencu.


Publika je kao Dj-a godine odabrala Yakku iz Nove Gradiške, dok je u istoj kategoriji struka nagradila splitskog DJ Jocka, a Ambasadorom Hrvatske u inozemstvu proglašen je Petar Dundov.

U nagradama struke za Najbolju hrvatsku etiketu proglašen je PDV Records, dok Remiks godine potpisuje Andrea Ljekaj za obradu pjesme Josipe Lisac – „Putujem“. Single godine pripao je PEZNT–u za „Toxic Love", a Najbolji elektronički bend su još jednom Nipplepeople. Album godine išao je u ruke Jana Kinčla & Regisa Kattiea za izdanje pod imenom “In Plain Sight”, a isti dvojac okrunio se i titulom Najboljeg Live Acta.

Zanimljiv je podatak da je scena u posljednjih 12 mjeseci bogatija za ukupno 12 studijskih albuma elektroničke glazbe što svojevrsno spada u najplodniju producentsku godinu na našoj sceni, a Ambasador je zasigurno jedan od projekata koji potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

„Do sada sam bio nagrađen za festivale, a posebno mi je drago što je Ambasadora sada dobio i PDV. Čast je posebno velika među ovom konkurencijom, u kojoj su bile striktno elektroničke etikete. Mi radimo svašta, jazz, punk-rock, hardcore, heavy rock, ali i, naravno, house, dubstep i slične žanrove. Tako da je ovo velika motivacija i veliki kompliment,“ rekao je Vedran Meniga iz PDV Recordsa.

Budući da je jedan od sržnih ciljeva AMBASADOR-a povezivanje i poticanje suradnje, u trećem izdanju uvedene su i tri regionalne kategorije u kojima su se birali Najbolji festival, Najbolji klub i Najbolji DJ. Laureati regionalnih kategorija su After Affair iz Sarajeva kao Najbolji DJ, a klub K4 iz Ljubljane i Lovefest iz Vrnjačke Banje odnijeli su titule u druge dvije kategorije.

Svi dobitnici ponijeli su kući personalizirani vinyl i unikatne AMBASADOR narukvice inspirirane elektroničkom glazbom i unikatnim radom, suvremene umjetnice Nikoline poznatije kao Choker Room, dok je novi vizualni identitet AMBASADOR-a djelo dizajnera Saše Pocrnića iz Splita. Vizualni izgled predvorja potpisuju Jelena Jeja Cikatić i Gana Elez, koje su osuvremenile prostor po uzoru na moderne party prostore. Ideja novog logotipa nastala je u suradnji s organizatorima na temelju zacrtanih ciljeva AMBASADOR-a. Dizajner napominje kako je misao vodilja bila glazba i ton zapisan u krugu, svojevrsna simbolika kružnog kretanja koje se obnavlja. Ovaj logo ima fade moment i ponešto je razigraniji, a ideja je bila uvesti institucijski moment i načiniti nešto jednostavno i snažno što zrači, priopćili su organizatori dodjele ovih nagrada.
 

Iz kategorije: Kultura