Datum objave: 29. Listopad 2018

Članice šibenske plesne udruge Sjene nastupile na prestižnom plesnom događanju u Beogradu

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice šibenske plesne udruge Sjene i njihova umjetnička voditeljica i koreografkinja Zorana Mihelčić sudjelovale su sa svojom predstavom „Madness“ na iznimnom plesnom događanju u Beogradu pod nazivom „Dani Smiljane Mandžukić“.

„U Beogradu smo provele tri iznimno ispunjena dana za što je zaslužan organizator događanja "Dani Smiljane Mandukić", a to je udruga Umjetnička utopija iz Beograda na čelu sa Sanjom Krsmanović Tasić. Uz to što smo odigrale svoju predstavu i razgovarali s publikom bile smo pozvane smo na Institut za umjetničku igru, na njihove otvorene sate baleta i suvremenog plesa koje su vodili istaknuti pedagozi : Bachram Maripovič Juldašev, rođeni Uzbekistanac i Urša Rupnik iz Slovenije. Sudjelovale samo na diskusijama i okruglom stolu na temu "Suvremeni ples nekad i sad" kao i na tribini pod nazivom "Ples i glazba - dijalog koreografa i kompozitora".
Zadnju večer našeg gostovanja, organizator nas je odveo u Bitef teatar gdje smo odgledali izvanrednu plesnu predstavu "Prostor za revoluciju" Isidore Stanišić, u produkciji profesionalne kompanije koja djeluje unutar te kazališne kuće - Bitef Dance Company. Isidora je mlada koreografkinja koja je ovih dana dobila nagradu nagrade "Dimitrije Parlić" za najbolju koreografiju u sezoni 2017/2018. upravo za predstavu "Prostor za revoluciju " koje smo naše mlade šibenske plesačice i ja imale sreću i zadovoljstvo pogledati“; kazala nam je Zorana Mihelčić nakon povratka iz Beograda.

Cilj projekta je odavanje priznanja Smiljani Mandukić ( 1908. - 1992. ), plesačici, koreografkinji i plesnom pedagogu, jednoj od začetnica suvremenog plesnog pokreta u ovom dijelu Europ.,a cilj je manifestacije je da se današnje generacije plesača i kulturna javnost podsjeti na život i djelo te pionirke suvremenog plesa , na njenu ulogu i značaj u etabliranju tog pravca u plesnoj umjetnosti ne samo u Srbiji već u cijeloj regiji. U okviru te manifestacije, uz plesne predstave, tribine, predavanja, razgovore , izložbe, organizirani su s i okrugli stolovi, na kojima umjetnici i teoretičari plesne umjetnosti dali svoje kritičke osvrte na položaj suvremenog plesa u 21. stoljeću u te na položaj suvremenih i samostalnih umjetnika iz oblasti plesa nekad i sad.

To nije bilo prvo sudjelovanje Plesnog teatra Sjene na Danima Smiljane Mandukić.Umjetnička voditeljica SJENA , Zorana Mihelčić , kao pripadnica zadnje generacije učenica Smiljane Mandukić, sudjelovala je na prvom izdanju te manifestacije u lipnju prošle godine kao gost predavač. Nakon predavanja i Power point prezentacije u kojoj je Mihelčić prikazala svojevrsnu „genezu“ Plesnog teatra SJENE od osnivanja do danas - do najvećeg projekta u organizaciji i produkciji ove udruge - Šibenik Dance festivala, uslijedio je poziv ansamblu Sjene za gostovanjem sa jednom od predstava u produkciji ove istaknute udruge u kulturi. 

 

Iz kategorije: Kultura