Datum objave: 08. Kolovoz 2018

Najavljen šarolik program 21. Večeri dalmatinske šansone,"staru gardu" sve više zamjenjuju mladi

Diana Ferić
Diana Ferić

Spoj dalmatinske, talijanske i francuske šansone, tako bi se najkraće mogao opisati program ovogodišnjih, 21. Večeri dalmatinskih šansona u Šibeniku. koje će se održati 17. i 18. kolovoza, prema tradiciji prvog petka i subote nakon blagdana Velike Gospe.

 

Po riječima Branka Viljca, direktora šansona ove su se godine, osluškujući bilo i želje publike u prvoj večeri vratili talijanskim šansonama, nakon nekoliko godina izvođenja internacionalne glazbe. Poznate talijanske šansone izvodit će uglavnom mlađi pjevači,a od veterana tu su Đani Maršan, Đani Stipaničev, Helena Bastić, Nevia Rigutto, pjevačica stare garde koja prvi put nastupa na Večeri dalmatinske šansone. S druge strane. tu su vrlo mlade pjevačke snage poput Mie Negovetić i koja je već nastupala na festivalu, ali samo na večeri starih skladbi dok će ove godine izvesti po prvi put i novu skladbu, Mali dio neba“,a na Večeri novih skladbi nastupit će još jedna mlada djevojka odličnog glasa - Madea Market Sindik, također Riječanka.

 

„Imalo, kako ja to kažem 6,5 debitanata. Svoju promociju u Šibeniku imat će i Music film orkestar, a zanimljiv će ove godine biti i nastup Nene Belan, sa skroz drugom vrstom glazbe i zajedno sa svojom kćeri debitanticom. Ponosni smo i što nam dolazi vrlo poznati i slušani slovenski pjevač Vlado Kreslin. Prvi put će na našem festivalu nastupiti i Vesna Pisarović“, nabrajao je na današnjoj konferenciji za novinare Branko Viljac, direktor Festivala.
Posebna će u svakom slučaju biti pjesma na Forticu koju će, na stihove Dinka Škevina, izvesti klapa More i Šibenska narodna glazba.
„To je bila još ideja našeg Arsena koju ćemo sada ostvariti, a mogu otkriti i da naziv ove pjesme ima i nastavak – „na Forticu za guzicu“, otkrio je dobro raspoloženi Viljac.

 

U revijalnom dijelu programa te na promociji filma o 20 godina Šansone nastupit će francuski šansonjeri pod nazivom „ So Vermeilleux sa Sophie Poudroux.

 

Duško Šarac, umjetnički direktor Festivala podsjetio je da su kada su počinjali znali da je održavanje događanja pod nazivom festival već bilo passe pa su zato ovo i nazvali Večerima dalmatinske šansone,a tada nitko nije vjerovao da će dogurati do 21. i ući u treće desetljeće.

 

„Program je šarolik. Teško je reći hoće li izroditi hitove ili ne jer ne možete unaprijed reći hoće li neka pjesma postati hit ili neće. To su gluposti. Ona ima svoj život i o hitu s emože govoriti tek nakon godinu dana prema reakcijama publike. Ne robujemo ničemu. Znali su nas optuživati da previše forsiramo klape, a ove godine imamo samo tri klape i to Šufit, za mene najbolju hrvatsku klapu. isto tako odličan Cambi i naše More. Kod nas nema natječaja kod izbora pjesama nego odaberemo ono što nam se svidi i sve dogovaramo s autorima“, objasnio je Šarac.
Na konferenciji za novinare je bio i šibenski dogradonačelnik Paško rakić koji je kazao da su Večeri šansone jedna od šibenskih brendova i da će uvijek imati financijsku i ostalu potporu Grada.

Na tvrđavi Barone 15. kolovoza bit će premijerno prikazan film o 20. godina Večeri dalmatinske šansone autora Željka Petreša.
Kako smo već javljali, HTV je otkazao izravni prijenos Večeri novih skladbi pa će ove godine taj šibenski festival prenositi CMC televizija i to obje večeri.

 

Ulaznice se mogu kupiti online, a od 13. kolovoza i u agenciji na trgu između Gradske vijećnice i katedrale.
 

Iz kategorije: Kultura