Datum objave: 15. Svibanj 2018

Praizvedbu kazališne predstave "Kako je počeo rat na mom otoku" ishvalili svi,Brešan iznimno zadovoljan

Diana Ferić
Diana Ferić

Kazališna predstava „Kako je počeo rat na mom otoku“, nastala u suradnji HNK Šibenik i zagrebačke Gavelle, napravljena prema istoimenom kultnom filmu koji je režirao Vinko Brešan, a za koji su scenarij napisali on i njegov pokojni otac Ivo, a koja je praizvedbu doživjela u ponedjeljak uvečer u šibenskom kazalištu odlična je predstava! To je ujednačeni sud publike, glumaca, redatelja Dražena Ferenčine te Vinka Brešana koji je, unatoč tomu što je još uvijek na štakama sa svojom obitelji bio na praizvedbi, a srce mu je sigurno poraslo kada ga je na kraju šibenska publika nagradila snažnim pljeskom, kao i sve aktere te predstave. Prisjetio se kako je posljednji put na sceni šibenskog kazališta bio 2014. godine sa svojim ocem.

 

„Ne znamo hoće li ova predstava biti kazališni hit ili neće, jer ni predstave ni filmovi se ne rade da bi bili hitovi. To će se dogoditi ili se neće dogoditi, ali ono što u ovom trenutku znamo je da je predstava jako dobra“, kazao je novinarima Vinko Bršena očito zadovoljan onim što je vidio i doživio na praizvedbi. Na proslavi praizvedbe dodao je i kako su svi glumci bili besprijekorni, ali emotivno, ga je najviše oduševio Nenad Cvetko kao Murko Munita.“ Znamo kako je taj lik u filmu dočarao Pređo Vusović i pitao sam se tko to može nadmašiti, ali Cvetko je bio briljantan“, iskreno je priznao Brešan.

 

Istaknuo je da je najvažnije to što Dražen Ferenčina nije robovao filmu već je odlučio igrati svoju predstavu i u tome je uspio za što je najbolji dokaz zadovoljstvo publike.

U početku je publika bila možda malo rezervirana jer je, vjerojatno, većini u glavi bila usporedba sa scenama iz filma, ali su kasnije ponijeli događaji na sceni i glumci koji su bili upečatljivi, a sve pohvale idu i scenografu, kostimografu, tehničkoj ekipi. Predstavu nosi i glazba Mate Matišića, ista kakva je bila i u filmu, ali opet donekle različita,a posebnu draž za šibensku publiku dali su pjevači na sceni – Vlađa Nalis koji je svojom čuvenom izvedom Odiseje vabio majora Aleksu da preda vojarnu ili pak klapa Adriatucum...

 

Ova kazališna predstava ipak završava drukčije od filma – zajedničko je ubojstvo pjesnika Dantea koje najavaljuje krvava zbivanja u Domovinskom ratu koja su uslijedila nakon predaje vojarni, ali to u predstavi nije kraj – ona završava osvrtom na ono što se događalo u Hrvatskoj nakon pobjede , a to su kriminal, gospodarsko propadanje, nezaposlenost, nepravda da bakica završava u zatvor zbog neplaćene TV pretplate, a tajkuni slobodno šeću Zagrebom ili pak tuga majke čije dijete odlazi u Irsku tražeći bolju sadašnjost i budućnost.

Taj je kraj u priči o ocu koji hrabro odlazi spasiti svog sina ročnika, zatočenog u vojarni na jednom malom dalmatinskom otoku, koju ne želi hrvatskoj strani predati major Aleksa, vjeran Jugoslaviji dodao je redatelj Ferenčina, a Brešanu se, kako je kazao, iznimno sviđa.

"U principu i mi smo imali negdje takvu ideju kad smo radili film, kad smo ga završili stihovima „Hrvatsku moju objesiše ponovo“ ali u filmu se ne može priča završiti kako je završena u ovoj predstavi jer bi to bilo pretenciozno. Teatar podnosi tu vrstu artificijelnosti, da se pomičemo u vremenu 20 godina naprijed-nazad“, objasio je Brešan.

 

Svi se slažu da je u predstavi vidljiva i odlična simbioza šibenskih glumaca i glumaca iz Gavelle koji funkcioniraju kao tim i uspjeli su napraviti komediju situacije. 

Boris Svrtan, upredstavi glumi Blaža Gajskog koji riskira sve da bi izvukao sina, ali je još uvijek aktualni ravnatelj kazališta Gavella, no već je izabran i njegov nasljednik, a to je Dražen Ferenčina Svrtan je nakon praizvedbe bio pun riječi pohvale za šibenski teatar s kojim je uspostavio suradnji, za Šibenik kao grad kulture i kulturnih osobenjaka te uopće za način na koji su u Šibeniku radili na toj predstavi. „ Ovo je i dobar primjer mirne tranzicije jer ja koji sam do sada bio ravnatelj postajem glumac u predstavi, a redatelj predstave sada postaje ravnatelj Gavelle i uz sve to još radimo na decentralizaciji kulture“, našalio se na afterpartyju Svrtan. Dražen Ferenčina koji ne gleda predstave koje režira pa o predstavi nije želio reći ništa najavio je da će i kao ravnatelj nastaviti s takvim glumačkim team buildingom.

 

Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta ponovila je kako je silno uzbuđena zbog toga što je predstava koja je po mnogo čemu autentični šibenski proizvod uspjela, a i ona je istaknula odličnu suradnju s Gavellom.

 

 

Čuvenom majora Aleksu u predstavi glumi Janko Rakoš, Boris Svrtan je Blaž Gajski, Jakov Bilić utjelovljuje Roka Papka, šefa obrane otoka, Nenad Cvetko mu je pomoćnik Marko Munita, a Franka Klarić je Lucija Milosavljević, Aleksina žena poznata po poruci „Aleksa vrati se, skuvala sam ti pašta šutu“. Šime Bubica glumi Svena Gajskog po kojeg otac dolazi u blokiranu vojarnu, a tu su još Igor Kovač kao Martin, Anica Kovačević kao Spomenka, Ivan Grčić kao vojnik s Kosova i Nikola Baće kao vojnik Šćepanović iz Crne Gore. Zoran Gogić odigrao je nesretnog Dantea koji je na kraju ubijen.

 Scenarij je adaptirala je Željka Udovičić Pleština. Glazbu kao i u filmu potpisuje Mate Matišić, scenograf je Dragutin Broz, a kostimografkinja Sara Lovrić Caparin.

FOTO:Ante Baranić

 

Iz kategorije: Kultura