Datum objave: 16. Travanj 2018

Nataša Cvitan Plazibat,kandidatkinja za Kulturno vijeće:Odgajajmo publiku za kulturna događanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski SDP smatra da u Šibeniku nema jasno definiranu i osmišljenu kulturnu politiku pa su odlučili pridonijeti da se u tom smislu nešto promijeni. Kandidirali su Natašu Cvitan Plazibat za članicu Kulturnog vijeća o čemu su Tonči Restović, predsjednik SDP-a i ona danas, ispred zgrade HNK Šibenik, održali konferenciju za novinare.

 

„Gradu Šibeniku se politika slučajno događa. Nema smislenih politika u kulturi niti jasnog programa. Sve se događa zahvaljujući aktivnosti pojedinaca koji su, na svu sreću. Odlučili ostati i djelovati u našem gradu. U ovom gradu, na sreću, ima nebrojeno puno pojedinaca, entuzijasta i Grad bi ih treba znati uključiti“, kazao je Restović. raduje ga što su za članove Kulturnog vijeća predloženi i neki nezavisni kulturnjaci jer, ponovio je svoju staru tezu, nema smisla da u Šibeniku i o izboru najboljih fritula odlučuju članovi vladajuće stranke.


Nataša Cvitan Plazibat je profesorica geografije u Prometno – tehničkoj školi, a od tinejdžerskih dana bavi se glazbom, odnosno pjevanjem. Sudjelovala je u različitim programima i kroz institucije i u onima koje nose manji bendovi kao što je to slučaj sada. „Ja nisam stranački kandidat niti sam član stranke nego me samo SDP predlaže“, ogradila se.

 

U današnjem istupu krenula je od definicije pojma kulture iz Opće enciklopedije kao složene cjeline institucija, vrijednosti, predodžba i praksi koje čine život određene ljudske skupine,a prenose se učenjem, a upravo edukacija mladih za prihvaćanje sadržaja u kulturi bit će središte njezinog djelovanja, ako bude izabrana u Kulturno vijeće.

 

„Učenje i prijenos znanja su najbitniji. Odgoj publike je imperativ Grada Šibenika. Taj odgoj kroz institucije je važan. Moramo izgraditi i strategiju kulture Grada kao takve. Kulturni identitet koji Šibenik pokazuje prema vani mora biti smislenije utvrđen. Ne moramo uvijek biti okrenuti dalekoj prošlosti. Zašto ne bismo taj identitet gradili i kroz kulturu u kojoj smo mi odrastali. To nije bilo sjedenje u tovernama i pjevanje klapskih pjesama nego sjedenje na skalama Gorici, gledanju filmova i sudjelovanju na MDF-u“, istaknula je Nataša Cvitan Plazibat.

 

Kazala je kako joj nije poznati s čim se do sada bavilo Kulturno vijeće, a to što to nije zapazila već samo po sebi govori da nisu bili prisutni u javnosti.
 

Iz kategorije: Kultura