Datum objave: 30. Ožujak 2018

Poziv na svjetski arheološki skup veliko je priznanje šibenskom znanstveniku dr.sc. Ivi Glavašu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski dr.sc arheologije Ivo Glavaš, konzervator u šibenskom Konzervatorskom odjelu pozvan je na svjetski skup znanstvenika Limes kongresu u Srbiji u rujnu ove godine, kao jedini stručnjak koji ne dolazi iz vodećih hrvatskih znanstvenih institucija.

Riječ je o svjetskom arheološkom skupu Limes Congress, a okuplja znanstvenike znanstvenika bave arheologijom rimske vojske. održava se 24. godinu za redom. Na skup dolaze najveći svjetski stručnjaci iz područja antičke arheologije, posebno specijalisti za rimsku vojsku. Sudjelovat će više stotina znanstvenika iz cijelog svijeta, a održat će se u Beogradu i Kostolcu. Organizator je Arheološki institut Srbije.

Hrvatski znanstvenici na skupu dolaze iz najvažnijih naših institucija koje se bave antičkom arheologijom i to Sveučilišta u Zagrebu i Zadru te Arheološkog instituta i Arheološkog muzeja u Zagrebu, Glavaš je jedini znanstvenik „slobodnjak“.

Moje izlaganje bit će o tzv. konzularnim beneficijarijima, specifičnoj vrsti rimskih legionara koji su bili raspoređeni u stanicama duž rimske magistralne ceste od Akvileje u Italiji do Drača u Albaniji, koja je najvećim dijelom išla kroz primorski dio Hrvatske. Iznijet ću rezultate svojih najnovijih istraživanja o položaju stanica konzularnih beneficijarija u Burnumu (Ivoševci kod Kistanja), Magnumu (Balina Glavica na krajnjem istoku petrovog polja kod Drniša) i Novama (Runović u Imotskom polju). U mom dijelu programa, koji se odnosi na rimske ceste i promet, već su, osim iz Hrvatske, najavljeni vodeći znanstvenici iz Švicarske, Francuske, Italije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Austrije, Izraela, Grčke“, kazao nam je dr.sc. Glavaš, ponosan na to što je pozvan na taj uvaženi skup znanstvenika iz cijelog svijeta.

 

Iz kategorije: Kultura