Datum objave: 07. Veljača 2018

Čeka nas bogat program narednog vikenda u "Animiranom Šibeniku"

Diana Ferić
Diana Ferić

Program sedmog Animiranog Šibenika počinje u petak, 9. veljače u 19 sati u ex-Galeriji Matija otvaranjem izložbe "Mangelos Vol. 1", jedne od naših najpoznatijih stripašica Ivane Armanini, a nastavlja se radionicama tijekom vikenda i partyjem na Maloj Loži.

 

Autorica s preko 350 izložbi, 100 festivalskih gostovanja i četiri objavljena samostalna strip albuma, Ivana Armanini možda je najpoznatija kao osnivačica Komikaza, mreže za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu, koja oko sebe okuplja široku zajednicu likovnjaka. Armanini je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njeno autorsko formiranje odvijalo se pod utjecajem američke underground crtačice Mary Fleener, fanzina Emila Jurcana te ljubljanskoga časopisa Stripburger.

 

U Šibeniku će predstaviti izložbenu verziju istoimenog albuma strip "Mangelos Vol. 1", koji se bavi životom i djelom legendarnog konceptualnog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa i izašao je u prosincu 2017. Strip je nastao po scenariju likovnog kritičara i kustosa Marka Goluba, a po narudžbi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje je do daljnjega dio stalnog postava muzejskih Zbirki u pokretu.

 

Mangelos (1921. – 1987.) bio je likovni kritičar, kustos, pjesnik i vizualni umjetnik te jedan od osnivača avangardne umjetničke grupe Gorgona, čija su djela uvrštena u zbirke muzeja kao što su londonski Tate i Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku, a ova posveta u stripu koju je dobio povodom 30. obljetnice smrti zasniva se na njegovim tekstovima i manifestima.
Osim izložbe, u ex-Galeriji Matija na tri će dana biti postavljena i prodajna stripoteka sa stripovima, posterima i bedževima, kao i projekcija zadnjeg, šesnaestog albuma Komikaza.

 

Također u Matiji, u subotu i nedjelju, održat će se i nova radionica crtane i stop animacije za djecu 'Planktoon', pod vodstvom mladog i talentiranog animatora Martina Babića, a završit će prezentacijom radova.

 

Tu je i radionica VJ-inga 'Supervision' u wine baru VINO&INO, koju će održati multimedijalna umjetnica Ive Milković, a kulminirat će nesvakidašnjim audio-vizualnim doživljajem na Maloj Loži, uz potporu šibenske Pivovare 022. Naime, u subotu navečer tamo će snage udružiti DJ Fikcio Monger i polaznici radionice, koji će za tu priliku "izmapirati" glavnu fasadu Crkve sv. Ivana.

 

Za radionicu animacije polaznici/e stari između 9 i 14 godina mogu se prijaviti na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a za radionicu VJ-inga i 3D mappinga "Supervision" polaznici/e stariji od 18 neka prijave pošalju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Animirani Šibenik nestalni je, ali cjelogodišnji program koji nudi izložbe stripa i ilustracije, radionice, koncerte, projekcije animiranih filmova i druge audiovizualne sadržaje i događanja, a provode ga organizatori međunarodnog festivala animacije Supertoon. Sudjelovanje u svim programima je besplatno, a dodatne informacije, raspored događanja i eventualne izmjene programa možete naći na službenom facebook eventu.

 

Iz kategorije: Kultura