Datum objave: 22. Studeni 2017

Čuvarice šibenske baštine, Šuštine, proslavile 12 godina uspješnog djelovanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Članice šibenske kulturne udruge Šuštine koje slove kao njegovateljice i čuvarice šibenskog folklora i tradicije proslavile su večeras u šibenskom kazalištu 12 godina rada. Izvele su ono po čemu su od početka prepoznatljive, staro šibensko, takozvano mutavo kolo s napjevom „Oj Dobriću“, ali i mnoga druga kola koja ne potječi isključivo sa šibenskog područja. Kao gosti nastupili su KUD „zora“, muški ansambl „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca s kojima dugo surađuju i koji su im često i partneri u plesu budući da Šuštine okupljaju samo žene te KUD „Lira“ iz Vodica.

Program je započeo recitacijom pjesme o šuštinama koju je napisala Šibenčanka Neva Baranović.
Šuština, kopča na ženskoj nošnji i košulji, kako kaže pjesma Neve Baranović je ženu činila ženom. Curu curom. I svega je moglo falit, ali šuština nikad.

Šuštine su osnovane na poticaj profesorice Branke Kunčić koja ih je danas bodrila iz lože. Ispočetka ih je bilo petnaestak, a danas ih je više od 30, mahom žena u zrelim godinama. Cilj im je očuvanje i njegovanje bogate šibenske folklorne tradicije. Zahvaljujući njima očuvano je mutavo šibensko kolo čiji krojeni sežu u srednji vijek, a njegova izvedba temelji se na sjećanjima najstarijih sugrađana.

Istinski uživaju u pjesmi i plesu, kako su pokazale i večeras, ali ne kriju da bi rado da im se pridruži veći broj mladih, a posebno muški članovi kako ne bi trebale plesati jedna s drugom i plesove namijenjene parovima.

Iz kategorije: Kultura