Datum objave: 28. Listopad 2017

Šibenčanin Josip Pavić jedini predstavlja Hrvatsku na međunarodnom skupu o mediteranskim utvrdama

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnik Tvrđave kulture Šibenik Josip Pavić sudjeluje na trećoj međunarodnoj konferenciji o novovjekovnim fortifikacijama na mediteranskoj obali – FORTMED 2017 – kao jedini sudionik iz Hrvatske. Ovogodišnja konferencija održava se od 26. do 28. listopada, u španjolskom gradu Alicante, na kampusu sveučilišta San Vicente del Raspeig. Odabir grada održavanja u skladu je s tematikom konferencije jer Alicante je, poput Šibenika, nastao podno zidina tvrđave sv. Barbare, jedne od najvećih srednjovjekovnih španjolskih utvrda.

Cilj konferencije je ramijena  i dijeljenje znanja o valorizaciji, upravljanju i iskorištavanju kulturne baštine, većinom fortifikacijskih objekata, koji su izgrađeni na obalama mediteranskih zemalja u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Više od 120 stručnjaka iz Španjolske, Francuske, Malte, Albanije, Grčke, Turske, Cipra, Tunisa, Alžira, Maroka, predstavit će svoje teme tokom tri dana trajanja konferencije. Naći će se tu eksperti s područja arhitekture, inženjeringa, arheologije, povijesti, geografije, kartografije, turizma te konzervatori, s misijom da pridonesu stvaranju integrirane vizije koja bi buduća istraživanja i razvoj fortifikacijskih objekata podigla na razinu 21. stoljeća. Među izlagačima naći će se i priznati stručnjak Nicolas Faucherre, glavni evaluator komisije UNESCO-a koja je u srpnju ove godine upisala Tvrđavu sv. Nikole na popis zaštićene svjetske baštine.

Nakon što je lani Tvrđava kulture Šibenik sudjelovala na konferenciji predstavljanjem projekata revitalizacije šibenskih tvrđava, g. Pavić će na ovogodišnjoj konferenciji održati izlaganje pod naslovom „Rani razvoj tvrđave sv. Ivana u Šibeniku“, koje će drugim stručnjacima predstaviti brojne nove spoznaje i zaključke do kojih se došlo u posljednje dvije godine, od početka prvih arheoloških istraživanja na tvrđavi.

- Tvrđava kulture već drugu godinu za redom sudjeluje na ovoj prestižnoj konferenciji i naša namjera je da svake godine svojim izlaganjem doprinesemo revalorizaciji šibenske fortifikacijske baštine novim saznanjima i istraživanjima. Želimo pokazati da je Šibenik i istraživačko središte, te predstaviti našu bogatu baštinu europskim znanstvenicima i stručnjacima koji se bave fortifikacijama – izjavila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

 

Iz kategorije: Kultura