Datum objave: 26. Listopad 2017

Tomislav Šovagović promovirao dvije nove knjige o djetinjstvu u Šibeniku krajem prošlog stoljeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbirka kratkih priča "Ispod skala" i zbirke kratkih priča "Cesta knezova Bribirskih" Tomislava Šovagovića koje govore o njegovom odrastanju kod djeda u Crnici, u Šibeniku, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina predstavljene su sinoć, 25. listopada, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

U svojim prepoznatljivim memoarskim zapisima Šovagović na duhovit način otkriva svoj spomenar dječjih igara, vječne političke rasprave starijih i naivnu poslušnost najmlađih za vrijeme njegovog djetinjstva, a svaka je priča za sebe spomenar tog vremena u kojem se spominju mnoge stvari i doživljaji koji su obilježili to vrijeme u Šibeniku, a koje smo većinom svi zaboravili. Mnoge će ti njegovi memoarski zapisi vratiti u vlastito djetinjstvo ili mladost provedene u Šibeniku.

Nova škrinja kratkih priča Tomislava Šovagovića skrivena je "Ispod skala" u šibenskom domu odrastanja, upoznatom u prethodnoj zbirci "Cesta knezova Bribirskih". Prvi dani u Osnovnoj školi Mate Bujas protkani su različitim humorističnim situacijama novopečenih pionira, povezani glumačkim rođendanskim iznenađenjima, jedinstvenim dalmatinskim snjegovima, ali i suočavanjem s kratkovidnošću i neželjenom selidbom dječaka s obitelji u Zagreb. Kao upečatljivi likovi pojavljuju se živopisna braća dida Iviše, u vječnim političkim raspravama, te optimistični obiteljski suputnici za sva nevremena, a glasovitu ljubav babe Kate prema sportu ni turistička sezona ne može omesti.

 

 

Uz ljetne putopisne đirade Šibenikom i njegovim krajevima knjiga je istodobno spomenar dječjih igara, jela, napitaka i medija osamdesetih godina, pojedinih nastalih i u kućnoj radinosti. I kada se otkrije sadržaj neobične prostorije ispod skala ostaje intimni sloj koji će svaki čitatelj Šovagovićeve knjige moći pronaći – samo za sebe.
O knjigama je osim autora govorila književna kritičarka Nikolina Mesić, a dijelove priča čitala je glumica Anja Šovagović Despot.

 

Tomislav Šovagović dobitnik je dvadesetak nagrada za kratku priču i poeziju.

Rođen je 16. prosinca 1976. godine u Šibeniku. S devet godina doselio u Zagreb, gdje je diplomirao novinarstvo i teologiju. Sportskim novinarstvom bavio se još kao dječak, kasnije i na raznim radijskim i televizijskim postajama. Od 2008. godine je zaposlenik „Glasa Koncila“ i izvršni urednik mjesečnoga magazina „Prilika“.
Zbirka kratkih priča "Cesta knezova Bribirskih" prirodni je nastavak prve, nagradom „Josip i Ivan Kozarac“ ovjenčane zbirke Rudnik čvaraka.
 

Iz kategorije: Kultura