Datum objave: 07. Listopad 2017

Natjecanje u iscrtavanju kave prvi put će biti održano u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrđava Barone će 22. listopada biti mjesto zabavnog natjecanja u iscrtavanju kave, poznatijeg pod nazivom latteart. Nastupitće 16 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, redom barista i ljubitelja kave.

 

Latteart, odnosno izlijevanje zagrijanog mlijeka u šalicu espresso kave, pri čemu se iscrtavajurazni oblici, moderan je oblik umjetnosti koja korijene vuče iz Italije. Ipak, za njenu popularizaciju zaslužan je Amerikanac David Schomerkoji je osamdesetih godina razvio tehniku pripremanja mikropjene, koja je olakšala stvaranje crteža na površini kave. Oblik srca učinio je simbolom svog bara te se latteart ubrzo proširio po cijelom svijetu. Od osnovnih oblika– srca, tulipana, rozete i labuda – razvio se čitav niz crteža dobivenih izlijevanjem mlijeka i stvaranjem uzorka pomoću posebnih alata.

 

Natjecanja LatteArtThrowdown održavajuse u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Ove godine na red je došao i Šibenik! Organizator je Tomislav Stančić, mladi Šibenčanin, višestruko nagrađivan na sličnim natjecanjima za barmene i bariste. Svoje dosadašnje iskustvo prenosi nadolazećim generacijmapredavajući na Visokoj školi za turistički menadžment ASPIRA te održavajući vlastite tečajeve za bariste.

 

- Ideja o organiziranju natjecanja u latteartu, koje se po prvi put održava u Šibeniku, došla je nakon shvaćanja da sličnih natjecanja u gradu dosad nije bilo. Raduje me suradnja s Tvrđavom kulture Šibenik zbog posebnosti lokacije održavanja natjecanja – Tvrđave Barone. Na taj način svim natjecateljima mogu prezentirati svoj grad na najbolji mogući način, a samim Šibenčanima poseban način spravljanja svog omiljenog napitka!“ - izjavio je Tomislav Stančić.

 

Natjecateljski dio započet će odmjeravanjem snaga barista u osnovnim figurama, poput srca, rozete i labuda, dok će u polufinalu i finalu na red doći zahtjevniji oblici i crteži.

 

Pravila natjecanja su jednostavna jer zapravo pisanih pravila nema - baristiizvlače zadani motiv i natječu se jedan na jedan. Tri suca subjektivno ocjenjuju latteart svakog bariste, a pobjednik prolazi u sljedeći krug natjecanja.


Početak je predviđen u 17 sati, a ulaz je slobodan svim članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava.
 

Iz kategorije: Kultura