Datum objave: 29. Rujan 2017

Rock opera "Gubec beg" u izvedbi Kolaša i gostiju oduševila Šibenčane na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko pjevačko društvo Kolo s gostima solistima i svojim već stalnim suradnicima  Simfonijskim orkestrom Hrvatske ratne mornarice, pod ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca – Dugana, poklonili su svom gradu na njegov dan i blagdan svetog Mihovila prvu hrvatsku rock operu Gubec Beg koju su izveli večeras na tvrđavi svetog Mihovila, pred punim gledalištem, uglavnom discipliniranom publikom koja je otrpjela hladnoću na koncertu koji je trajao skoro dva sata i na kraju izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima „Ive, Ive“ koji su bili upućeni friškom dirigentu Kola Ivi Lisi.

Riječ je o antologijskom djelu Ivice Krajača i Karla Metikoša za koje je orkestraciju radio još jedan glazbeni velikan, Miljenko Prohaska. Ta je opera prvi puta izvedena 5. ožujka 1975. godine u Lisinskom, a nakon toga je uslijedilo stotine izvedbi. Nekoliko arija iz nje, koje su i večeras izvedene stekle su veliku popularnost, u prvom redu “Ave Maria”, jedinstvena obrada tog latinskog teksta u nas. Opera je pisana po predlošku Šenoine “Seljačke bune” i bavi se povijesnim događajem iz 1573. godine, ustankom kmetova pod vodstvom Matije Gupca, ali u melodičkom izrazu i ritmovima žanra označenog kao “rock-opera”. Matija Gubec večera sje bio Adalbert Turner, u ulozi starca Jurka pojavio se Franjo Vinković, Jana je bila Barbara Suhodolčan, Đuru Kogaića glumio je Damir Matić, Ivan Androić pojavio s eu ulozi Franje Takyja i fiškala Šimuna Durmečića, a Jakon Košćina je utjelovio Petra Bošnjaka i Andriju Pasaneca, a sve je to „začinio“ zbor Kolaša.

Zajednički nastup Kola i Simfonijskog puhačkog orkestra HRM –a već postaje tradicija jer su nastupili četvrtu godinu, a njihov Gubec beg je zatvorio ovogodišnju sezonu na tvrđavi svetog Mihovila.
 

Iz kategorije: Kultura