Datum objave: 14. Kolovoz 2017

IZLOŽBA Dvadeset godina šibenskog festivala dalmatinske šansone kroz objektiv fotoreportera

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložbom fotografija o 20 godina Večeri šibenske šansone koja je večeras otvorena u Muzeju Grada Šibenika počeo je tjedan jubalarnih  20. Večeri šansone koje će biti održane  18. i 19. kolovoza. Izložbu je osmislila Marijana Kalauz kustosica šibenskog Muzeja, a njome dominiraju velike fotografije šibenskih pjevača – Arsena Dedića, Vice Vukova. Gabi Novak, Miše Kovača, Ive Pattiere i Đani Stipaničeva koji su, kako je istaknuo Branko Viljac, direktor tog festivala, njegova okosnica.

 

Marijana Kalauz je podsjetila na to kako je festival nastao u „radionici“ Dušana šarca i Branka Viljca. Dušan šarac je najavio kako će ove godine na Večeri starih skladbi pojaviti mnogi pjevači koji će pjevati svoje hitove, neki koji inače više ne nastupaju, a da će na Večeri novih skladbi biti izvedeno čak 25 pjesama. „Budući da je ovo 20. jubilarni festival htjeli smo u prvom redu dati priliku šibenskim autorima“, kazao je.

„Ideja o postavljanju izložbe fotografija o 20 godina šibenske šansone rodila se lani na tvrđavi svetog Mihovila u razgovoru s mojim prijateljem, sada ravnateljem Muzeja Željkom Krnčevićem . Bilo je još nekim naših prijatelja u Šibeniku koji su me nagovarali da to napravimo jer da Šansona to zaslužuje. Većina dragih kolega je rado pristala i ustupila nam fotografija, a bilo je nekih zločestih koji nam ih nisu htjeli dati filmove s fotografijama pa smo ih morali. skenirati iz novina. Impresioniran sam izložbom, od ideje do realizacije. šansona osim što je u pjesmi sada je i u fotografiji. Ovo nije klasični postav, klasična izložba pjevača i pjevačica, štikli i haljinica, izložba je posebna kakvu ovaj festival za kojeg jedan pjevač nedavno na Baroneu kazao da mu je najdraži nakon San Rema, zaslužuje.Okruženi smo s našim velikim šibenskim pjevačima. To je Šibenika, a ovo sve između je šibenska šansona“, istaknuo je Viljac.

Iz kategorije: Kultura