Datum objave: 24. Srpanj 2017

Kiša prekinula baletnu predstavu "On the road" na otvaranju 7. Plesnog festivala na tvrđavi sv. Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijeme nije večeras bilo naklonjeno 7. Plesnom festivalu u Šibeniku koji je na tvrđavi svetog Mihovila trebala otvoriti baletna predstava „On the road“ u izvedbi Baleta HNK Split i koreografiji Igora Kirova, makedonskog plesača i ravnatelja splitskog Baleta. Vjerujući da će ih kiša ipak poštedjeti predstava je započela i upravo kada se publika uživjela i taj spoj klasičnog i suvremenog plesa na glazbu Johana S. Bacha počela je padati kiša. Jedno vrijeme su i plesači i veći dio publike prkosili nevremenu, ali kako su kapljice postajale sve krupnije to je bila uzaludna misija pa je predstava, uz snažni pljesak publike prekinuta i bit će ponovno prikazana u narednih desetak dana, kako smo doznali od organizatorice Festivala Zorane Mihelčić. Plesačicama i plesačima se na pozornici pridružio i koreograf Igor Kirov.

 

Osim na tvrđave sv. Mihovila, program festivala održavat će se i na tvrđavi Barone, a najveći dio ipak na trgu ispred Gradske vijećnice i katedrale.

Ove godine bit će organizirane i radionice tanga koje će voditi Zagrepčanka šibenskog podrijetla Lucija Lovrić i Rafael Ramirez, argentinski plesač s dugogodišnjim plesnim iskustvom, široj javnosti poznat kao Madonnin instruktor plesa u filmu 'Evita'.

U znaku tanga proteći će i posljednji dan festivala kada će se na trgu između Gradske vijećnice i katedrale održati veliki ples na kojem će sudjelovati 50-ak plesača tanga.

Od predstava tu su još i „Soba broj 7“ koju će sutra na Tvrđavi Barone izvesti zagrebački &M Dance Company .
Na Baroneu će nastupiti i mladi plesač i baletan iz Čakovca Vilim Poljanec sa svojim solom "Glimmer".

Treći festivalski dan rezerviran je za „Medness“ šibenskog Plesnog teatra Sjene koji će nastupiti u kazalištu dok će se iste večeri na Trg Republike Hrvatske predstaviti mladi plesači iz Požege, Splita i Velike Gorice. Na pozornici kod katedrale sljedećih će dana nastupiti i plesači iz Zagreba, Dubrovnika, Varaždina…

Međunarodna plesna platforma Balkan Dance Project, koja okuplja mlade i perspektivne koreografe i plesače iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, predstavit će se 28. srpnja u HNK-u Šibenik.

Bit će održan i okrugli stol o suvremenom plesu i položaju plesača i koreografa u zemljama regije. Predavači su dr. sc. Vera Obradović Ljubinković iz Beograda te Sanja Petrovska iz Zadra.

Šibenski festival plesa završava u subotu, 29. srpnja.

Iz kategorije: Kultura