Datum objave: 29. Svibanj 2017

Šibensko - kninska županija dobila Arheološki vodič po 20 vrijednih lokaliteta

Diana Ferić
Diana Ferić

Arheološki vodič po Šibensko – kninskoj županiji promoviran je dana su šibenskom Muzeju, a rezultat je suradnje Šibensko- kninske županije, Turističke zajednice Šibensko – kninske županije i Muzeja Grada Šibenika, pa su u uvodu o njemu govorili šibensko – kninski župan Goran Pauk i Šibensko šibensko – kninski župan Goran Pauk i direktorica županijske TZ Željana Šikić, a predstavila ga je Irena Radić Rossi, s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru.

Župan  Pauk je istaknuo kako je ta knjižica izašla u povodu 20. godina postojanja Županije te da je u njemu predstavljeno 20 vrhunskih povijesnih spomenika.

 

„Šibensko – kninska županija se još 2014. godine iskazala u želji da se valoriziraju arheološki spomenici pa smo aplicirali na program HERA –a i dobili 2 milijuna kuna za uređenje lokaliteta Mrdakovica i tematske ceste o vodi, a sada radimo na projektu Herkul tour“ u kojem bi trebali dobiti sredstva za uređenje arheoloških lokaliteta koji se nalaze uz tu cestu koju smo nazvali „Voda – stvarateljica života“. Radimo i na zaštiti suhozida i na projektu valorizacije jedne bunje kod Vodica poznate kao Rašinov stan uz koju ćemo urediti i centar za posjetitelje“, najavio je župan. Željana Šikić je kazala kako je kulturni turizam vrlo važan, a njegova promocija zahtjevna jer svaki arheološki spomenik zahtjeva preciznu interpretaciju.

 

Irena Radić Rossi, koja se, inače specijalizirala za podvodnu arheologiju, pohvalila je Vodič i istaknula kako je model suradnje na temelju koje je on izdan odličan primjer kako promovirati povijesnu baštinu. „Vrlo je važno poznavati povijest i arheološke spomenike jer iz njim možemo puno toga naučiti i iščitati pa možda i uočiti greške iz povijest kako ih danas ne bismo ponavljali“, kazala je.
Istaknula je važnost svih lokaliteta koji su predstavljeni u Vodiču od ostataka predromaničkih crkava svete Cecilije ili svetog Spasa do Bribirske Glavice, ali i potopljenog rimskog brida u podmorju Žirja koji je zaštićen metalnim kavezom i roniocima omogućava razgledavanje tog nalazišta. Prisjetila se i trojice šibenskih arheologa Zlatka Gunjače, Zdenka Brusića i Dalibora Martinovića i njihovih zasluga u razvoju podmorske arheologije.

 

U Vodiču je predstavljeno 20 lokaliteta i to Tarac i Tureta na Kornatu, Gradina u Murteru,Sveti Martin u Ivinju,Koromašna i Gradina na Žirju, Velika Mrdakovica u Vodicama, Prižba u Srimi,Maraguša u Skradinu, Bribirska glavica u Bribiru, Kosa u Donjem Polju, Gradina i Stari šematorij u Danilu, Oziđana pećina u Bogatićima, Burnum i Ivoševcima, Nečven i Ključica na Miljevcima, Crkvina u Trbounju, Crkvina u Biskupiji, Stupovi u Biskupiji i Sveti Spas na Cetini.

Vodič je grafički oblikova Ante Filipović Grčić iz 2FG Studija, a osim na hrvatskom tiskan je i na engleskom jeziku,
 

Iz kategorije: Kultura