Datum objave: 22. Travanj 2017

Izložba radova šibenske djece postavljena u središtu Krakowa

Diana Ferić
Diana Ferić

„Uskrs u očima hrvatske djece“ naziv je izložbe koja je otvorena u galeriji Dom Polonii u centru Krakova, na glavnom gradskom trgu.

Izložba je postavljena zahvaljujući suradnji Rotary klubova iz Šibenika i Krakova, te Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac koji s Krakovom gaji prijateljske odnose i ostvaruje suradnju na raznim srodnim područjima. Uskršnje motive izradila su djeca na likovnim radionicama Centra Šubićevac, Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić“ Šibenik, Studija Galerija sv. Krševana i Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik Šibensku su izložbu predstavili Žana Klisović, prof. likovne kulture i Ivana Vrljac, prf. hrvatskog jezika u Centru Šubićevac, Pavao Roca, umirovljeni ravnatelj Galerije sv. Krševana i Zdenka Bilušić, voditeljica odjela za vizualnu umjetnost Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Krakova Jacka Majchrowskieg i predsjednika Dystryktu 2231 Rotary International
Krzysztofa Kopycińskiegoa.

 

O izložbi
Slavljenje Uskrsa zauzima važno mjesto u hrvatskoj tradiciji. Posebno obilježje toga slavlja jest prastari običaj ukrašavanja kuhanih jaja, najčešće bojanjem, ali i na druge načine. Ukrašavanje jaja baštinjeno je iz praslavenske pradomovine o čemu svjedoče ornamenti koji se podudaraju u svih slavenskih naroda, posebice u Slovaka, Poljaka, Ukrajinaca i Hrvata.
Tako živopisna i bogata tradicija našla je svoje mjesto i u dječjem likovnom izrazu koji se njeguje u hrvatskim odgojno-obrazovnim ustanovama od najmanjih nogu, a napose u Šibeniku, gradu međunarodnog dječjeg festivala. Na ovoj izložbi posjetitelji mogu vidjeti bogatu produkciju nastalu na likovnim radionicama Centra Šubićevac, Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić“ Šibenik, Studija Galerija sv. Krševana i Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik. Pritom, djeca su se kroz likovnu igru bavila izradom i oslikavanjem jaja, pilića, kokoši, zeca, uglavnom u tehnici kaširanog i bojenog papira, ali i zahtjevnim likovnim zadacima poput velikih biblijskih tema križnog puta, raspela ili uskrsnuća. Na ovoj bogatoj izložbi svoje je mjesto našla i velika izložba s Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik Razglednice iz Hrvatske, nastala temeljem natječaja za hrvatske osnovne škole koje su sudjelovale s platnima oslikanim motivima iz njihovih mjesta. Na taj način izložbu čine radovi djece iz cijele Hrvatske.

 

Iz kategorije: Kultura