Datum objave: 30. Ožujak 2017

Od Žirja do vodičkog zaleđa: O životu u Velikoj Mrdakovici prema novim nalazima

Šibenik News
Šibenik News

Pučko otvoreno učilište Vodice poziva na predavanje 'Velika Mradakovica u širem povijesnom kontekstu' koje će se održati u Kulturnom centru Vodice ovog četvrtka, 30. ožujka, s početkom u 19 sati.


Predavanje će održati viši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika, Toni Brajković koji zadnjih sedam godina vodi istraživanja na Velikoj Mrdakovici u suradnji s dr.sc. Irenom Radić Rossi.


Velika Mrdakovica, koju će mnogi arheolozi povezati s Klaudije Ptolemejovom Arauzonom ili, kako joj mi danas, nakon otkrivanja megalitskih ostataka na samom tjemenu volimo tepati, Hrvatska Mikena, kroz godine sustavnog istraživanja ponudila je mnogobrojne vrijedne artefakte na osnovu kojih možemo zamisliti kako se na ovom području živjelo prije nešto više od tri milenija.

 

Nedavno otkriveni ostaci rimskog brodoloma u podmorju otoka Žirja upotpunjuju našu sliku o vezama koji su onodobni stanovnici imali sa svijetom koji ih je okruživao.

 

Ostaci brodoloma iz 4. stoljeća prije Krista otkriveni su tek prije nešto više od godinu dana i ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo sa spoznajama do kojih nas dovodi otkrivena podvodna ostavština otoka Žirja.


Po prvi puta Vodice ugošćuju dr.sc. Irenu Radić Rossi, podvodnu arheologinju, docenticu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, autoricu brojnih znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim publikacijama u zemlji i inozemstvu, voditeljicu projekata istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju, a od 2015. godine istraživačkog projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje koji je financijski podržala Hrvatska zaklada za znanost. 

Iz kategorije: Kultura