Datum objave: 20. Ožujak 2017

Izvrstan spoj dječje izložbe i Svjetskog dana pripovijedanja u šibenskom Muzeju

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Zahvaljujući etnologinji Muzeja grada Šibenika, Mariji Krnčević Rak u Šibeniku je obilježen Svjetski dan pripovijedanja koji se obilježava 20. ožujka. Poznata šibenska spisateljica za djecu, Ana Bilić Udovičić svojim je pričama u društvu brojnih mališana otvorila manifestaciju među eksponatima izložbe 'Dječje igračke iz hrvatske baštine' postavljene u Izložbenom prostoru Muzeja.

 

- Slučajno smo naišli na vijest o održavanju Svjetskog dana pripovijedanja na internetu. Taman imamo i prigodnu dječju izložbu pa smo krenuli u realizaciju - kazala je Marija Krnčević Rak kojoj je pošlo za rukom već prve godine održavanja okupiti petero stranaca sa šibenskom adresom s izuzetom Mine Keshavarz iz iranskog grada Shiraza koja živi u Kninu.

 

Uz Minu, zainteresiranim Šibenčanima za pripovijetke drugih naroda, u atriju Muzeja pričali su još i Svetlana Vranjić, porijeklom iz grada Verhoturje (Ural), koja je i otvorila kulturno zbivanja posvećeno nešto drugačijoj pisanoj riječi. Zatim, u programu je sudjelovala i Maria Rita Rando Baranović porijeklom iz sicilijanske Messine, potom Petar Veligdenski porijeklom iz Skopja te Erhan Hur, porijeklom iz Izmira, koji je s novim sugrađanima podijelio turske narodne priče.

 

- Ovo je prvi put da u Šibeniku uopće obilježavamo. Inače, dugo se slavi u svijetu, a 2003. godine Svjetski dan pripovijedanja dobio je današnji oblik. Svake godine je neka nova tema, ove godine tema je transformacije i kako se ide za tim da što više ljudi u što više vremena tijekom dana i noći, na različitim mjestima i na različitim priča svoje priče, tako smo mi došli do toga da imamo petero pošibenčanjenih stranaca - pojasnila je etnologinja, priznajući da nije bilo potrebe predugo nagovarati sudionike manifestacije na sudjelovanje u programu.

 

- Svi su bili oduševljeni idejom da dođu pričati svoje priče - priznala je Krnčević Rak.

 

 


 

Iz kategorije: Kultura