Datum objave: 06. Ožujak 2017

Predstavnici Gradskog muzeja Drniš sudjeluju u popratnom programu glavne izložbe u Klovićevim dvorima

Šibenik News
Šibenik News

U sklopu izložbe 'Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.' postavljene u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, u popratnom programu gostuju djelatnici Gradskog muzeja Drniš, ravnatelj Joško Zaninović i kustosica Antonia Tomić.

 

Na predavanju pod nazivom 'Apel za spas', drniški muzejski duo govorit će o Vrelu života slavnog kipara drniških korijena, Ivana Meštrovića. Predavanje je na rasporedu u utorak, 7. ožujka, s početkom u 19 sati, na drugom katu Galerije.

 

- Meštrovićevo Vrelo života nekad u Palači Wittgenstein u Beču danas u Gradskom muzeju, Drniš. Pedesetih se godina prošlog stoljeća rušila ratnim bombardiranjima oštećena Wittgensteinova palača, a nasljednici su rasprodavali dio umjetnina. Tako je Meštrovićevo Vrelo života dospjelo na dražbu kod nekoga bečkog antikvara, a vijest o tome Meštrovićev je poznanik Rudolf Sieber javio umjetniku u Sjedinjene Američke Države. Nakon niza dogovora i pregovora oko sudbine reljefa koji je, uzidan u zid predvorja palače, bio pošteđen ratnih devastacija, Meštrović ga je odlučio otkupiti u vlastitom trošku za 2000 dolara i pokloniti zavičajnom Drnišu, uz uvjet da općina Drniš materijalno potpomaže njegova sina Tvrtka. Vrelo života svečano je otkriveno u Drnišu 25. kolovoza 1957. kao javni spomenik - stoji u opisu programa za koji su zaduženi ravnatelj Zaninović i kustosica Tomić, a u sklopu kojeg će biti riječi o današnjem stanju i načinima devastacije i sanacije govorit će ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, Joško Zaninović i kustosica Antonia Tomić.

 

 

Naslovna fotografija: Vrelo života, Gradski muzej Drniš

Iz kategorije: Kultura