Datum objave: 17. Veljača 2017

U tišini Zenićevog izostanka:Predstavljena knjiga-zbirka njegovih djela, intervjua i tekstova posvećenih upravo njemu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Obilježavajući Dan Gradske knjižnice 'Juraj ŠIžgorić' u multimedijalnoj dvorani predstavljena je još jedna knjiga Milivoja Zenića. Knjiga 'Šibenik, srcem i umom' objavljena je u povodu pete godišnjice smrti preminulog nekadašnjeg ravnatelja, humaniste, intelektualca i kako će njegov prijatelj i suradnik, Joško Belamarić, kazati, najvećeg prijatelja Krešimirovog grada.

 

Teško je, nastavit će Belamarić, predstaviti knjigu u izostanku njenog autora.


Prema riječima Marinka Šiška, priređivača novog djela, knjiga je nastala kao memento njihovom prijatelju i velikom šibenskom kulturnom djelatniku.

 

- U njegovom računalu ostao je niz tekstova koji po meni imaju iznimnu vrijednost kako za Šibenik tako i za šibensku kulturu i htjeli smo da ti tekstovi ne ostanu zaboravljeni – kazao je Šišak pred početak predstavljanja knjige koja je zbir Zenićevih opisa povijesnih ličnosti rođenih u Šibeniku, o šibenskim četvrtima, intervju koje je Zenić davao za lokalne medije kao i govori posvećeni upravo liku i djelu intelektualca s čijim je ranim odlaskom Šibenik izgubio puno i previše.

 

- Knjiga je značajna prije svega po svom autoru pa bih uvijek rado govorio o autoru već iz toga što me s Milivojem nije toliko povezivalo njegovo profesionalno opredjeljenje, knjižničarstvo ni činjenica da je bio osoba izuzetnog duhovnog potencijala nego prije svega prijateljstvo koje se začelo zajedničkom suradnjom u Hrvatskoj reviji, časopisu koji je vezan za Vinka Nikolića, opet Šibenčanina, u kojem je opisao svoj rodni grad, svoj rodni kvart i od toga trenutka 2006. godine nastavili smo jedno veliko i lijepo druženje u kojem sam imao zadovoljstvo upoznati ne samo Šibenik nego i njegovog najboljeg prijatelja i u tom smislu gledam i osjećam gubitak koji je prije nešto više od pet godina zadesio mene osobno i grad Šibenik – kazao je Ratko Cvetnić, književnik.


Zenićevo životno djelo svakako je, priznat će i njegovi suradnici koji su predstavili zadnju objavljenu knjigu, Šišak, Cvetnić i Belamarić, 'Šibenik: Kalama, skalama i butama'. To je njegov Magnum Opus u koji je unio cijelog sebe, sve ono što je znao o gradu u kojem je rođen, u kojem je živio i iz kojeg nije odlazio ni kad su ga mamile sile metropole.

 

-Prenio je iskustva čovjeka koji je cijeli život, izbjegavajući izazove koji su stizali iz Zagreba, šetnje po Poljani, po gradu, po Kalelargi, kafićima, ustanovama uspio je pretočiti u fascinantnu knjigu koja ostaje generacijama koje će doći daleko iza nas – kazao je književnik.


Za Belamarića, pak, 'Šibenik, srcem i umom' čini nedjeljiv dio kovčežića znanja koji je spakirao Milivoj Zenić, a u njemu samo njegova djela koje svaki Šibenčanin mora znati naizust prije negoli se nazove pravim Šibenčaninom.

 

-Ne znam hoće li opet doći čovjek s tolikom količinom znanja, ali i strasti – riječi su još jednog šibenskog intelektualca koji osjeća izostanak Milivoja Zenića u svim porama tijela Krešimirovog grada.
 

Iz kategorije: Kultura