Datum objave: 10. Veljača 2017

Obitelj Boban na karićima pokorila Šibenik pa ušla u hrvatsku sanjkašku reprezentaciju

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Dražen Boban iz Prugova sela nedaleko Klisa aktualni je svjetski prvak u karićima. Titula je to koju je ponio na prvom Svjetskom natjecanju u karićima održanom prošle godine na serpentinama tvrđave Barone u Šibeniku.

 

Titula je to koju je osvojio i prve godine održavanja natjecanja kada ono još nije ponijelo epitet međunarodnog događanja. Međutim, natjecanje u karićima u organizaciji Udruge Disco Gimnazija Draženu i njegovim sinovima, Vedranu i Nikoli nije donijelo samo titulu apsolutnih pobjednika već i mjesto u Hrvatskoj sanjkaškoj reprezentaciji.

 


- Kariće vozimo otkako smo se rodili, a Darko Relja spojio nas je s Ivanom Šolom. Ostalo je povijest – kratko je rezimirao otac Boban čiji su sinovi od prošle godine dijelom sportske obitelji poznatog hrvatskog olimpijca i ljubitelja brzina, Ivana Šole.


No, tu priča zapravo tek počinje.

 

Šola je upoznao Boban obitelj zahvaljujući Relji, ali i Darku Roguliću s kojim ga veže poznanstvo.


- Šola nam je prišao na natjecanju u Šibeniku, rekao nam je o čemu je riječ i dao nam posjetnice da mu se javimo kad razmislimo – prisjeća se otac, dodajući da nisu mnogo dvojili oko prihvaćanja poziva u reprezentaciju.


- Kako smo svi veliki zaljubljenici u kariće koje vozimo velikom brzinom, sanjkanje nam nije predstavljalo nikakav strah ni ništa tako da nisu trebali puno razmišljati. Sinovi se sad time bave, ja nisam mogao jer sam stariji, ali neka oni uživaju – poručio je otac iz malenog sela desetak kilometara od Klisa u kojem su karići praktički nacionalni sport i time se ponose.

 


Vedran je krajem prošle godine sudjelovao na natjecanju u Tirolu, ali kako je tek počeo nije ostvario zapaženiji rezultat no pamti lijepe trenutke. Dražen kaže kako Vedran odlično govori engleski jezik zbog čega mu nije bilo teško komunicirati s ostalim natjecateljima pa je tako ostvario poznanstva s kolegama iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i Češke, Austrije...


- Činjenica je da smo u karićima vrhunski. Može se dogoditi da ove godine budemo zadnji, nikad se ne zna, ali sanjkanje na ledu slično je karićima, sjediš, voziš velikom brzinom, naginješ se pod kutom od 180 pri 45, 50 kilometara na sat – otkriva nam otac, nastavljajući:

 

- To sanjkanje kojima se dječaci bave nije ono klasično na koje odmah pomislimo kad to spomenemo. Nije drveno i gibljivo je – upućuje nas otac svjestan na sport kojim se bave njegovi sinovi nije atraktivan koliko nogomet ili košarka, ali on je sretan i zadovoljan jer Vedran i Nikola imaju zdravu zanimaciju.


- Djeca se bave sportom i to je najvažnije. Možda je sport malo neobičan, ali nije ni Janica svake godine imala snijega – poručio je svjetski prvak u karićima koji će otkriti i da je cijelo Prugovo selo odraslo na karićima jer nisu oni kao nove generacije imali kompjuterske igrice da s njima krate slobodno vrijeme.

 

 

Tu ljubav prema karićima prenio je na svoje sinove koje ćemo i ove godine gledati na stazi u Šibeniku.


- Mi prvenstveno vozimo za svoj gušt. Nagrada dobro dođe, da se ne varamo, ali prvo za svoj gušt. Ne daj bože bolesti ili nešto gore, ali ove godine dolazimo na natjecanje obraniti dvostruku titulu – poručio je Dražen Boban, ne skrivajući da iz Šibenika nosi samo lijepe uspomene.

 

 

 

Video

Iz kategorije: Kultura