Datum objave: 25. Siječanj 2017

Dječji odjel Gradske knjižnice u aktivnoj borbi protiv problema s čitanjem

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku uključila se u nacionalnu kampanju za osobe s poteškoćama u čitanju i disleksijom 'I ja želim čitati' koju je prošle godine pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo.

 

Iz tog razloga na policama Dječjeg odjela Knjižnice nalaze se knjige vezane za disleksiju i zvučne knjige koje se odnose na osnovnoškolsku lektiru.

 

Spomenute knjige postavljene su na istaknuta i lako vidljiva mjesta, a među njima nalaze se naslovi koje smo kao djeca rado čital, a koje nam u odrasloj dobi izmame osmijeh na lice samo kad ih se sjetimo poput 'Vlak u snijegu', 'Družba Pere Kvržice', 'Bajke' Hans C. Andersena ...

 

 

- Knjige su namijenjene učenicima osnovnih škola. Nabavljat ćemo ih kako budu izlazile kao i knjige uvećanog tiska, odnosno građu laganu za čitanje. Što se tiče zvučnih knjiga, imamo ih popriličan broj i stalni broj slabovidnih i slijepih osoba koje ih posuđuju – objašnjava za Šibenik News Marina Šimić, voditeljica Dječjeg odjela.


Prema izvješću Hrvatskog knjižničarskog društva procjene su da u Hrvatskoj pet do deset posto populacije ima disleksiju. Nažalost, ukoliko se disleksija ne prepozna na vrijeme, posljedice su odustajanje od učenja što može negativno utjecati na ostale aspekte života.


Da se to ne bi dogodilo malim Šibenčanima i Šibenčankama koji zbog disleksije ili slabog vida muku muče s čitanjem, pobrinula se Gradska knjižnica.

 

 

Dječji odjel šibenske Knjižnice pridružio se još jednoj hvale vrijednoj akciji koja je krenula iz Knina, a koja je nakon Zagreba i Lošinja stigla i u Krešimirov grad. Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' postala je knjižnica dječjih igračaka te nudi svojim najmlađim članovima mogućnost posudbe igračaka.

 


- Rok za posudbu je 20 dana kao kod knjiga, a može se posuditi samo jedna igračka. To je samo za članove Knjižnice. Za potrebe smještaja igračaka koje će se moći posuđivati, oslobodili smo jedan ormar na Dječjem odjelu gdje nam je bila smještena zbirka za roditelje – objašnjava Šimić.

 


Novim potezima šibenska Gradska knjižnica širi paletu svojih usluga na radost zaljubljenika u lijepu pisanu riječ kojima aktivnost čitanja dosad nije bila osobito laka, ali i mališana i roditelja koje će novotarije sigurno jače privući Knjižnici.
 

Iz kategorije: Kultura