Datum objave: 18. Siječanj 2017

Iznos iz fonda 'Pola kune za kulturu' podjeljen i onima koji odlučuju o dodjeli

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Tijekom protekle godine u sklopu projekta 'Pola kune za kulturu', zahvaljujući sredstvima Gradskog parkinga, prikupljeno je 50 tisuća kuna,a o podijeli tih sredstava odlučivalo je Kulturno vijeće. Prema podacima koje smo dobili iz gradske uprave čini se da su upravo članovi tog vijeća imali od toga  najveću korist. 


Za ta sredstva prikupljena od parkiranja na Poljani (50 lipa od naknade za svaki sat parkiranog automobila) podneseno je 13 prijavnica no prema odluci Kulturnog vijeća na čelu sa Zdenkom Bilušić, odobreno je 9 programa, odnosno projekata.


Od fonda pokrenutog 2011. godine za potrebe sufinanciranja malih kulturnih i ekoloških programa koje organiziraju početnici, neafirmirani pojedinci, udruge i grupe u povijesnoj jezgri Šibenika, kako je na početku objašnjavano, lani je najviše koristi imala upravo Zdenka Bilušić, odnosno projekti koje provode udruge i/ili institucije koje vodi.


Tako je Udruga Faust (udruga za promicanje kreativnih aktivnosti), čija je predsjednica Bilušić, za organizaciju modne revije Šibenski modni krug dobila tri tisuće kuna, Matica hrvatska Ogranak Šibenik, koju vodi, za izdavanje godišnjeg časopisa Osvit osigurala je osam tisuća kuna.


Kulturno vijeće prihvatilo je i prijavnicu glazbene udruge mladih Tremolo kojoj je iz fonda Gradskog parkinga dodijeljeno četiri tisuće kuna za organizaciju koncerta Sono Koloro u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, u kojem je sudjelovao Božidar Bilušić.

 

Od ostalih početnika u organizaciji svoj komad kolača dobili su i Ivo Mikuličin, koji je također član Kulturnog vijeća grada Šibenika, odnosno AKU Bonaca. Bonaci je za organizaciju tradicionalnog koncerta Šibenske uspomene i tradicionalnog koncerta 'Zdravo o zvizdo mora' u šibenskom kazalištu odobreno ukupno 10 tisuća kuna. Jednako toliko odobreno je udruzi Tajni život za pomoć u organizaciji OFF Jazz & Blues festivala. Udruga Fališ, s druge strane, dobila je četiri tisuće kuna za organizaciju 4. festivala alternative i ljevice Šibenik.

 

Udruzi klapa Šibensko – kninske županije za organizaciju koncerta 'Pod forticom sv. Ane' odobreno je dvije tisuće kuna, a Hrvatskom klubu putnika osigurano je devet tisuća kuna za pomoć u organizaciji Festivala putnika.

 

Pedeset tisuća kuna raspodijelilo se gotovo jednakom brzinom kojom su automobili stizali na parkiralište na Poljani, a fondom 'Pola kune za kulturu' 'krpale' su se rupe u financiranju kulturnih potreba. O prijavnicama članova Vijeća raspravljali su članovi tog istog Vijeća.
 

Iz kategorije: Kultura