Datum objave: 16. Prosinac 2016

Šibenski Kolaši i prijatelji pozivaju na božićni koncert i Proslavu - osam dana do Božića

Šibenik News
Šibenik News

Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ zajedno s Pivačima svetog Jakova održat će tradicionalni božićni koncert u subotu, 17. prosinca, u katedrali sv. Jakova.  Koncert s početkom u 23 sata završit će nešto malo prije ponoći kako bi Kolaši zajedno sa svojim glazbenim prijateljima i Šibenčanima na trgu ispred katedrale, uz pjesmu, fritule i kuhano vino, dočekali ponoćnu zvonjavu crkvenih zvona i na taj način dočekali Proslavu, stari šibeski običaj.

 

Tradicija Proslave, odnosno „Zvona“ kako su je neki nazivali, višestoljetni je šibenski običaj koji je umalo predan zaboravu. O njemu su pisali brojni šibenski povjesničari i humanisti, od Jurja Šižgorića do Milivoja Zenića. Proslava se stoljećima u Šibeniku slavila u kućama, a potom se, netom prije ponoći, izlazilo na ulice gdje je „svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule i pucalo iz kubura, dok su po svim crkvama slavila zvona“

 

- Stoga pozivamo sve Šibenčane; pjevače, zborove, klape, članove kulturno - umjetničkih društava i sve ljude dobre volje da nam se pridruže, prvo na koncertu, a zatim i na druženju pred katedralom. Obnovimo zajedno ovu veličanstvenu šibensku tradiciju. Pjevajmo u slavu nadolazećeg Božića, ali i u čast velikog jubileja grada Šibenika, koji je prvi put spomenut baš na Božić, prije 950 godina. Uz pjesmu, za dobro raspoloženje pobrinut će se Caritas Šibenske biskupije, koji će prirediti fritule, kuhano vino i druge delicije čijom će se prodajom uz dobrovoljne priloge prikupljati sredstva za potrebite, koji su posebno osjetljivi u ovo doba godine - poručuju iz šibenskog Kola.

 

Također, Kolu i Pivačima svetog Jakova pridružit će se i Šuštine koje će iste večeri izvesti i poznato šibensko kolo.

 

 

Naslovna fotografija: ŠPD Kolo, Facebook
 

Iz kategorije: Kultura