Datum objave: 09. Prosinac 2016

Dječji katedralni zbor pripremio mjuzikl 'Božićna zvona' posvećena žrtvama kuge iz 1649. godine

Šibenik News
Šibenik News

U sklopu tradicionalne manifestacije Otvorite vrata Božiću 2016. u subotu 10. prosinca s početkom u 18 sati u katedrali sv. Jakova premijerno će biti održan dječji mjuzikl „Božićna zvona“.

 

 

Na pripremi i izvedbi ovog mjuzikla, posvećenog žrtvama kuge u Šibeniku 1649. godine, radilo je preko 60 djece katedralne župe sv. Jakova uključenih u oratorij i dječji katedralni zbor.


Radnja mjuzikla smještena je na ulice Šibenika 16. i 17. prosinca 1649. godine. Ta će godina biti crnim slovima upisana u povijest Šibenika budući je tada od ukupnih 12.000 stanovnika, od posljedica velike kuge, u gradu preživjelo njih ne više od 1.800.

 


U to vrijeme bila su mnogobrojna groblja; u prostoru današnjeg samostana sv. Frane, oko crkve Gospe van grada (tada crkve sv. Kuzme i Damjana) te groblje svete Ane. Djelo spominje naslijeđene običaje proslave rimskih Saturnalija – proslave boga sunca – Saturna – koje su također padale sredinom prosinca.

 

 

Mjuzikl počinje prizorom djeteta koji oplakuje svoju preminulu obitelj na groblju i koji se sjeća grijeha svoga naroda, obitelji i grada, oplakujuću njihovu sudbinu.

 

 

 


Nad suzama tog djeteta susreću se imaginarni likovi: Frane, Kuzma i Damjan...koji predstavljaju zvonike šib. crkava toga vremena. Zvonjavom i pozivom na proslavu Božića, zvonici započinju tradiciju ''proslave'' autohtonog šibenskog običaja, čime ujedno navještaju Božić i novo doba nade i života za sve stanovnike Šibenika.

Iz kategorije: Kultura