Datum objave: 05. Prosinac 2016

Započela arheološka istraživanja područja tvrđave sv. Ivana koja ulazi u projekt revitalizacije

Šibenik News
Šibenik News

Na tvrđavi sv. Ivana započela su zaštitna arheološka istraživanja područja tvrđave. Tim povodom tvrđavu su danas obišli gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta sa suradnicima.


- Zadovoljstvo mi je obići početak radova na obnovi treće tvrđave iz jedinstvenog fortifikacijskog sustava, tvrđave sv. Ivana. Nakon napornog posla oko prikupljanja dokumentacije i apliciranja na sredstva EU fondova, svi smo željno iščekivali i fizički početak radova. Po završetku arheoloških istraživanja, ovisno o rezultatima, uslijedit će i prilagodba projekta, potom i natječaj za izvođača radova. I treća šibenska tvrđava bit će privedena svrsi, čime će Šibenik dobiti jedinstvenu turističku ponudu na Mediteranu - rekao je gradonačelnik Željko Burić.


Radove u iznosu od 368.900,00 izvodi tvrtka Geoarheo d.o.o. iz Zagreba koja je odabrana postupkom javne nabave.

 

- U narednih 30 dana provodit će se arheološka istraživanja na području 'Zvijezde' u obuhvatu od 1.080 m2 te na području 'Kliješta' u obuhvatu od 1.237 m2 - najavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak.

 

Radove na zaštitnim arheološkim istraživanjima popratit će Udruga Unimedia s kojom je potpisan ugovor za izradu dokumentarnog filma „ Arheologija sv. Ivana“. Osim dokumentarnog filma, Udruga će izraditi i 'time lapse' film, koji će pratiti cijeli tijek izgradnje komponenti tvrđave, kao i svečano otvorenje revitalizirane tvrđave.


Ukupna financijska vrijednost projekta Revitalizacija tvrđave sv. Ivana je 50.014.742,95 kn. Europska unija projekt sufinancira sa 41.486.646,05 kn iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok ostatak sredstava osigurava Grad Šibenik.
 

Iz kategorije: Kultura