Datum objave: 19. Studeni 2016

Vodičanin Igor Lokas okupio na glazbeno - poetskoj večeri šibenske trubadure

Diana Ferić
Diana Ferić

Igor Lokas, pjesnik, skladatelj i glazbenik iz Vodica održao je vrhunski trubadurski koncert s poetskim recitalom u Gradskoj knjižnici Vodice u Vodicama. Lokasovi gosti bili su šibenski trubadur Bori Erceg i trubadur Krapnja i Brodarice Svetin Milutin Mačak, a u instrumentalnoj pratnji bili su im šibenski gitaristički virtuoz Nino Nimac i Darko Načev na tamburici. Program je vodio urednik časopisa „Volim Šibenik, Stanko Ferić, a u sjajnoj završnici koncerta nastupila je klapa „Stina“.

 

Prvi koncert Igora Lokasa kao autora stihove i glazbe te interpretatora vlastitih skladbi, dakle kao trubadura, organizirala je Gradska knjižnica Vodice u obilježavanja Dana knjižnica. Taj koncert ujedno je bio i prvi mini festival šibenskih trubadura.

 

Lokas je koncert otvorio paletom svojih pjesama raznih žanrova u rasponu do klasične trubadurske balade preko pop i rock skladbi do slavonskim folklorom i zvukom tamburicom prožete pjesme „More i ravnica“. U drugom dijelu programa nastupio je šibenski trubadur Boris Erceg. Vidno nadahnut oduševio je publiku svojim pjesmama „Ja slušam Arsena“. Ponesen Ercegovim nadahnućem, Lokas je izveo još jedan set svojih pjesama među kojima posebnu pažnju kao osobito vrijedan kantautorski rad zaslužuje pjesma „Kad čujem kišne kapi“.

 

Koliko je vrijedna i bogata šibenska trubadurska scena potvrdio je Svetin Milutin Mačak, trubadur Krapnja i Brodarice, kojeg je vodička publika prihvatila s oduševljenjem, a stariji Vodičani su u njegovoj pjesmi „Veslale su naše mati“ koja govori o ženama s otoka Krapnja, prepoznali i tragove vodičke prošlosti.

 

Završni dio koncerta pripao je klapi „Stina“ koja je, između ostaloga, izvela Lokasovu pjesmu „Kupe i Špade“.

 

Koncert i recital Igora Lokasa bio je prvorazredni glazbeni i kulturni događaj koji će, ako je suditi po reakcijama publike, vrlo brzo dobiti šire razmjere budući da u Šibeniku i na području Šibensko – kninske županije trenutno djeluje gotovo 30 trubadura, pjesnika koji sami uglazbljuju i izvode svoje pjesme, a od kojih većina nema niti želi imati konvencionalne nosače zvuka. Odluka Gradske knjižnice Vodice da pruži priliku trubaduru Igoru Lokasu i njegovim prijateljima da se predstave publici, za svaku je pohvalu.
 

Iz kategorije: Kultura