Datum objave: 07. Studeni 2016

FOTO: ŠIBENIČE, TI SI STINA: Nastavak proslave 25. obljetnice bitke za Šibenik u Zagrebu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Povodom 25. godišnjice „Šibenske bitke"  udruga „Ruža hrvatska Žirje“ s otoka Žirja i klaster alternativnog i specifičnih oblika turizma AGEMA u suradnji s udrugom „Volim Šibenik“ iz Šibenika sutra će u Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu nastaviti proslavu 25. obljetnice za Šibenik „Šibeniče, ti si stina“ koja je 17. rujna započela u Šibeniku.

 


Obilježavanje 25. obljetnice bitke za Šibenik započet će sutra, 8. studenog, u 14.30 sati, u Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, otkrivanjem obnovljene spomen ploče pored dva topa s otoka Žirja koja su sudjelovala u bici za Šibenik u rujnu 1991. godine kada je baterija kojoj su pripadali, zbog svog doprinosa obrani Hrvatske, dobila ime „Ruža Hrvatska“.

 

Dva topa s otoka Žirja postavljena su kao spomenik u krugu Hrvatskog vojnog učilišta, dok su preostala četiri, od kojih su dva obnovljena, a dva još uvijek nisu, nalaze u Šibeniku.

 


Nakon svečanosti pored žirjanskih spomen topova u Časničkom domu Hrvatske vojske bit će otvorena izložba fotografija šibenskih ratnih izvjestitelja, foto – reportera i fotografa koju su u povodu obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik, pod imenom „Šibeniče, ti si stina!“, udruge „Ruža Hrvatska“ i „Volim Šibenik“ u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Hrvatskim memorijalno dokumentacijskim centrom Domovinskog rata iz Zagreba, bile postavljene u Šibeniku od 17. rujna do 10. listopada. Izložba „Šibeniče, ti si stina!“ moći će se razgledati  u Časničkom domu HV-a do 20. studenoga, a od 21. studenoga do 31. prosinca 2016. godine biti će postavljena u Vojnom muzeju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

 


Nakon otvaranja izložbe „Šibeniče, ti si stina!“ javnosti se se predstaviti Projekt revitalizacije otoka Žirja – Spomen područje „Ruža hrvatska Žirje„ s Međunarodnim veteransko –izviđačkim i posjetiteljsko - edukativnih centrom „Sirium“ na otoku Žirju i projekt „Croatia-world s militour Destination leader “ te prvi svjetski „Militour“ skup koji će se održati u Šibeniku i na Žirju 2017. godine.


Poseban naglasak u nastavku obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik pod nazivom „Šibeniče, ti si stina“ biti će stavljen na prezentaciju budućeg Spomen područja Domovinskog rata „Ruža hrvatska“ na južnoj bitnici na koju će biti vraćeni preostali topovi koji su sudjelovali u bitci za Šibenik te postavljena zbirka predmeta vezanih za vojnu prošlost otoka Žirja, kao sastavni dijelovi budućeg Zavičajnog muzeja Žirja i Muzeja Domovinskog rata u sastavu posjetiteljsko - edukativnog centra.


 

Iz kategorije: Kultura