Datum objave: 22. Rujan 2016

Novi sjaj za gotički portal u staroj jezgri Šibenika

Šibenik News
Šibenik News

Gotički portal iz 15. stoljeća u Ulici Jurja Barakovića u Šibeniku ovih je dana zasjao u punom sjaju zahvaljujući Klubu prijatelja šibenskih tvrđava, a prema odluci stanovnika Krešimirovog grada.

 

Naime, u sklopu projekta „Naša baština, naša inspiracija“, koji provodi Tvrđava kulture Šibenik, ovaj detalj su u srpnju ove godine odabrali članovi KP šibenskih tvrđava anketnim glasovanjem - te na taj način odlučili kako će biti usmjeren novac od njihovih članarina.

 

Spomenički detalj, u čiju je obnovu uloženo 50.000 kuna, dobio je preko 60 posto glasova članova Kluba koji su ispunili anketu. Preostala dva predložena detalja za obnovu bila su gotički ugaoni stup također iz 15. stoljeća na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene te barokni portal s drvenim vratnicama i metalnom rešetkom iz 18. stoljeća u Vodičkoj ulici osvojili 25.

 

 


- Obnova ovog gotičkog portala izvedena je u okviru donatorskog programa STANADI kojeg koordinira šibenski Konzervatorski odjel od 1998. godine. Ovo je 39. realizirani projekt programa STANADI koji je usmjeren obnovi arhitektonskih detalja i elemenata u povijesnoj jezgri Šibenika. Restaurirani gotički portal u ulici Jurja Barakovića 1 predstavlja jedan od najvrsnijih gotičkih vrata u Šibeniku, a po svojoj kompoziciji figura jedinstven je u Šibeniku i skoro unikatan na širem prostoru Dalmacije. Figure ratnika u pokretu predstavljaju posebno skulptorsko umijeće po kojem portal već pripada renesansnom kulturnom kontekstu pa se cjelokupni portal može datirati u 2. polovicu 15. stoljeća - izjavio je konzervator Ivo Šprljan povodom obnove gotičkog portala koji svoj novi sjaja duguje i restauratoru Boži Petretiću. 

Iz kategorije: Kultura