Datum objave: 15. Rujan 2016

Čita se i u ljetnom periodu: Sunce i more nisu odvojili Šibenčane od knjiga

Šibenik News
Šibenik News

I u ovom ljetnom razdoblju Šibenčani su posezali za dobrim štivom što nam pokazuju i podaci najčitanijih knjiga Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'. Osim starije populacije, posebno je ohrabrujuć podatak da je Dječji odjel i odjel za mladež i dalje vrlo popularan. 

 

HERETKINJA PREDVODI 


Na odjelu publicistike najčitanija knjiga je djelo Ayane Hirsi Ali „Heretkinja“. U svojoj autobiografskom djelu, autorica progovara o reformaciji islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma. Ovom knjigom autorica se bori za mirnu promjenu i svjetsku toleranciju.

 

Slijedi djelo „Uklanjanje faktora karme“ autora Adriana P. Kezele. U svojoj knjizi progovara o posljednjem koraku duhovnog putovanja te također nudi pogled s druge strane , s mjesta na kojem ćemo se svi jednom naći.

 

Na trećem mjestu nalazi se djelo „Crijeva sa šarmom“ autorice Giulije Enders. Djelo na duhovit i zabavan način priča o važnoj ulozi crijeva za cjelokupno ljudsko zdravlje.Također, autorica ističe da su mnoge bolesti povezane sa poremećajem crijeva te ako ih njegujemo ona postaju osnova našeg zdravlja.

 

Slijedi knjiga Anne Berest „Kako biti Parižanka u svakoj prilici“ , djelo u kojem četiri Francuskinje iznose svoje stavove o stilu, modi, muškarcima, djeci i kulturi. Također progovaraju o svojim manama poput snobizma, tvrdoglavosti i egocentrizma.

 

Na posljednjem mjestu na odjelu publicistike nalazi se djelo „O životinjama i njihovim ljudima“ autorice Mirjane Krizmanić. U svojoj knjizi autorica ističe koliko je druženje sa životinjama djelotvorno za ljudsko emocionalno i fizičko zdravlje.

 

BELETRISTIKA PRIPADA JO NESBOU

 


Najčitanija knjiga na odjelu beletristike je knjiga „Ponoćno sunce“ norveškog autora Joa Nesboa. Glavni lik ovog romana je muškarac Ulf koji bježi od osvete Ribaru i njegovim plaćenicima u Kasundu gdje ga okružuje ravan, monoton i pomalo dosadan okoliš. Međutim, Ulfa izluđuje neizbježan trenutak dolaska Ribarovih ubojica te razmišlja o tome je li iskupljenje moguće ili nije.

 

Slijedi djelo autorice Edne O'Brien „Male crvene stolice“ čiji se naslov odnosi na 20. godišnjicu opsade Sarajeva. Glavni lik romana je dr. Vlada Dragan, ratni zločinac koji dolazi u irsko mjestašce gdje se predstavlja kao iscjelitelj i seksualni terapeut te ubrzo svojim šarmom očara žene. Jedna od mještanki Fidelma McBride podliježe njegovom šarmu, ali se ubrzo pokaje kada shvati da je čovjek u koga je zaljubljena ratni zločinac.

 

Na trećem mjestu odjela beletristike nalazi se krimić „Djevojka iz susjedstva“ autorice Ruth Rendell. U svom napetom krimiću autorica zaranja duboko ispod površine kako bi istražila tajne ljudske psihe.

 

Slijedi roman autorice Lori Nelson Spielman „Sve što sam željela“ – djelo koje govori o ženi koja se sprema zaokružiti popis životnih ciljeva koji je sastavila još u djetinjstvu. Na posljednjem mjestu nalazi se triler „Noćni film“ autorice Marishe Pessl. „Noćni film“ priča uzbudljivu priču o novinaru kojeg zaintrigira misteriozna smrt mlade djevojke Ashley Cordove.

 

DJEČJA LJETNA LEKTIRA

 

Na Dječjem odjelu prednjači knjiga „O micama i macanima“ autorice Nade Horvat koja primjećuje detalje koji drugima promiču pletući oko njih priče. Slijedi djelo autorice Caleb Krisp „Samo ne Ivy pocket“ , priča o dvanaestogodišnjoj služavki Ivy Pocket koja često izmišlja priče o obitelji kakvu si želi te se vrlo lako veže za ljude što dovodi do duhovitih nesporazuma i neobičnih situacija.

 

Na trećem mjestu dječjeg odjela smjestila se knjiga „Morski dnevnik Pauline P.“ Autorice Sanja Polak, simpatičan roman o zgodama i nezgodama ljetne škole u prirodu u Zadru djevojčice Pauline. Slijedi djelo „Kako smo od bankrota spasili mamu“ autora Damira Mađarića. Roman započinje dnevnikom psa-pisca koji pripovijeda kako u obitelji nije podjednako željen. Na petom mjestu nalazi se djelo autorice Ane Đokić „Nije lako biti kralj“.

 


Na odjelu za mladež, prema interesu mladih, prednjači djelo „Evoulicija Calpurnije Tate“ autorice Jacqueline Kelly. „Evolucija Calpurnije Tate“ je priča o pametnoj jedanaestogodišnjakinji od koje se očekuje da preuzme tradicionalnu ulogu žene u južnjačkom kućanstvu. Slijedi djelo autorice Ally Condie „Spojeni“.

 

Djelo autorice Kirsten Boie „Alhambra“ smjestilo se na trećem mjestu popisa najčitanijih knjiga na odjelu za mladež gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“. Slijedi roman „Krpa“ autorice Kody Keplinger. Krpa odnosno Krupna Ružna Prijateljica je mlada srednjoškolka Bianca Piper koju muče tipični tinejdžerski problemi. Na posljednjem, petom mjestu, smjestio se roman „Luna, vampir kojeg sam voljela“ autora Roberta Naprta. Roman objedinjuje četiri nastavka o maloj vještici Luni i njenim zanimljivim avanturama.

 

 

 

Piše: Iva Prpić
 

Iz kategorije: Kultura